V souvislosti s ohniskem v Dole Darkov je v evidenci hygieniků 385 pozitivně testovaných. Mezi nimi je 253 zaměstnanců dolu a 125 jejich příbuzných. Mezi nakaženými zaměstnanci je i 19 polských pendlerů, jejich počet od úterý vzrostl o sedm. Dalších sedm pozitivně testovaných jsou lidé z jiných firem, které v dole provádějí třeba údržbu.

Slovenský premiér Igor Matovič navštívil Prahu
Hranice mezi Českem a Slovenskem se otevřou. Při návštěvě Prahy to řekl Matovič

"Celkový počet případů v Moravskoslezském kraji k dnešnímu dni činí 1606, od úterý se zvýšil o 23," uvedla KHS. Mimo ohnisko v Dole Darkov přibylo dnes v Moravskoslezském kraji sedm nových případů. Tři pozitivně testovaní přibyli v evidenci v okrese Karviná, dva v Ostravě a po jednom na Novojičínsku a Frýdecko-Místecku.

V úterý začala druhá etapa plošného testování zaměstnanců dolu. Má ověřit, zda se covid-19 později neprojevil u pracovníků, jejichž vzorky byly při prvních testech před dvěma týdny negativní. Testování bude pokračovat na konci týdne.

Přísná opatření

V dolech pokračují zpřísněná opatření. V Dole Darkov se stále netěží a dělají se tam jenom nezbytné práce pro zajištění bezpečného chodu dolu.

Nemoc se v darkovském dole začala šířit před měsícem. Množství nakažených odhalilo až první plošné testování, při kterém hygienici provedli více než 2500 odběrů. Klinické projevy nemoci podle nich mělo jen minimum pozitivně testovaných. Řada nakažených byla zcela bez příznaků, u mnoha dalších byla příznakem například jen zvýšená únava, kterou však horníci připisovali fyzicky náročné práci.

Státní maturita na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti stavebním v Kolíně.
Maturitní maraton v Česku: nabízí netradiční "rituály" i školníky s teploměry

Po dvou týdnech se testy musí zopakovat. Při prvním testování odebrali hygienici vzorky 18. května téměř 800 horníkům a od 22. do 25. května 1700 pracovníkům.

KHS uvedla, že postupně kontroluje jednotlivá pracoviště OKD, zaměřuje se na preventivní protiepidemická opatření. "Dnes proběhla kontrola na Pomocném závodě Darkov a na útlumové lokalitě Důl Staříč," uvedli hygienici.

Nemocí covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru SARS-CoV-2, se dosud v České republice nakazilo 9414 lidí. V souvislosti s onemocněním zemřelo 325 pacientů, 6748 nakažených se úspěšně zotavilo. Laboratoře do středeční deváté hodiny ranní provedly 454 397 testů.

Nejhůře zasaženými regiony v Česku jsou dle počtu pacientů na 100 tisíc obyvatel Praha, Karlovarský kraj a Moravskoslezský kraj. 

V nemocnicích na území ČR zůstává hospitalizováno 131 pacientů s koronavirem, 12 z nich je podle údajů ministerstva zdravotnictví v těžkém stavu, nebo na jednotkách intenzivní péče. Do domácího ošetřování bylo propuštěno již 986 pacientů.