Vyhlášku o povinném očkování, která má platit od března příštího roku, ministerstvo odeslalo do legislativní rady vlády. Příští týden by měla vyjít ve Sbírce zákonů. Vyhlášku připravilo ministerstvo zdravotnictví pod vedením ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO). Vojtěch televizi CNN Prima News dnes řekl, že neplánuje vydání vyhlášky zrušit. "Vyhlášku vydám tak, jak jsme plánovali. Myslím si, že je to správná cesta," řekl Vojtěch.

Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
V sobotu přibylo 11 tisíc nakažených. Počet hospitalizovaných se mírně snížil

Podle vyhlášky se povinné očkování bude týkat zdravotníků, zaměstnanců v sociálních službách, vojáků a složek integrovaného záchranného systému. Očkovat by se podle návrhu měli dát také strážníci městské policie, dobrovolní hasiči, medici nebo studenti zdravotnických škol. Povinnost bude platit i pro lidi nad 60 let, s čímž nesouhlasí zástupci budoucí vlády ani vakcinologická společnost.

Jurečka řekl, že nastupující vláda takovou vyhlášku nemůže akceptovat a povinné očkování pro lidi nad 60 let zruší. Pokud některé profesní skupiny budou s povinným očkováním v jejich oblasti souhlasit, vláda jim vyjde vstříc. Jurečka kritizoval vládu, že neudělala dost při přesvědčování lidí, aby se očkovat nechali.

Maláčová: Bezbřehý populismus 

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) kritiku označila za "bezbřehý populismus". S povinným očkováním lidí nad 60 let souhlasí. Je podle ní potřeba, aby ohrožené skupiny dostaly od státu jasný signál a nechaly se očkovat.

Vojtěch CNN Prima News řekl, že nyní nese za řešení epidemie odpovědnost on. "Až bude ministrem někdo jiný, tak samozřejmě bude jeho odpovědnost nastavit ta pravidla tak, jak on uzná za vhodné," poznamenal.

Ilustrační snímek.
PŘEHLEDNĚ: Povinné očkování je tu. Koho se týká, jaká hrozí odmítačům pokuta

Podle Maláčové zkušenosti ze zahraničí ukazují, že kvůli povinnému očkování odešlo ze sociální oblasti asi 0,1 procenta zaměstnanců. Jurečka se obává, že odejít může výrazně více. Maláčová řekla, že se nadcházející týden s Jurečkou setká a budou jednat o předání vedení ministerstva. Vyzvala ho, aby se dohodli na opatřeních, která by pracovníky od odchodu odradila.