Nejvíce zasažená je Praha, počet potvrzených případů nákazy tam dnes přesáhl dvoutisícovou hranici. Více než 1000 případů zaznamenaly laboratoře v Moravskoslezském kraji a ve střední Čechách. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v metropoli 154 nakažených, v Karlovarském kraji je to 151 nakažených. Nejlépe je na tom v tomto ukazateli Jihočeský kraj, kde je na 100 tisíc obyvatel zhruba 28 případů nákazy.

Olympia. Největší nákupní centrum v regionu znovu přivítalo zákazníky ve všech svých obchodech kromě restaurací. Návštěva obchodů přilákala stovky nakupujících a zaplněná byla ze 3/4 i obě parkoviště centra.
Nová opatření po 25. květnu stvrzena: týkají se roušek, rozestupů i nemocnic

Ze dvou nově zaznamenaných úmrtí připadá jedno na dnešek. V úterý zemřeli dva lidé, v pondělí tři. Tyto údaje se mohou ještě změnit. "S ohledem na fakt, že vykazování úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic, se mohou denní záznamy zpětně měnit právě z důvodu průběžného doplňování," uvedlo ministerstvo. V Praze dosud zemřelo s koronavirem 94 lidí, v Moravskoslezském kraji 52 lidí a Karlovarský kraj má 35 obětí.

Nárůst souvisí s nákazou mezi horníky

Počet aktuálně nemocných od rána klesl o více než 70. Množství nemocných klesalo asi od poloviny dubna, kdy činilo zhruba 4800 lidí. Do neděle 17. května se snížilo na 2479. V první polovině tohoto týdne ale nakažených přibývalo.

Podle epidemiologů souvisí tento nárůst s ohniskem nákazy mezi horníky OKD na Karvinsku, a pro vývoj situace v celé republice tak zatím není významný. V ohnisku nákazy v Dole Darkov onemocnělo 113 zaměstnanců a zatím šest jejich rodinných příslušníků. Počet nemocných členů rodiny se ale podle hygieniků zřejmě ještě zvýší.

Zprava premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Babiš jednal s Prymulou o jeho budoucnosti. Nabídl mu post vládního zmocněnce

U většiny nakažených v zemi má nemoc mírný průběh. S koronavirem bylo k dnešnímu ránu hospitalizováno 166 pacientů. Těžký průběh mělo 36 z nich.