Podle poradců z krizových linek a dalších služeb pro seniory se během vánočního období mění skladba toho, co starší lidi tíží. Tereza Solčányová ze Života 90, který provozuje Senior telefon, říká, že téměř čtvrtinu volajících trápí osamělost, šestinu pak různé strachy a úzkosti.

„Nejvíce řeší otázky samoty v kontextu toho, že nemají s kým sdílet své stárnutí,“ podotýká Solčányová. „Ilustrujícím hovorem na naší lince je telefonát s ženou ve věku zhruba 82 až 86 let, která již neví, kam a na koho se obrátit a pociťuje veliký stud už jen z toho, že k nám telefonuje,“ dodává Solčányová.

Seniorka kdesi ztratila auto. Našlo se v pořádku
Stařenka z vesnice kdesi v Praze ztratila auto. Našlo se v pořádku

I o svátcích přitom ale podle Solčányové seniory trápí různé obavy z každodenního života. Například se bojí jít nakoupit, protože mohou uklouznout na náledí, nebo mají strach, že jim rodina nezvedne telefon.

„V mnoha případech také mají obavy o svoje bezpečí – bojí se, že se jim na ulici udělá zle, nebo že budou okradeni,“ potvrzuje to Lucie Nekvasilová z projektu SenSen Nadace Charty 77

Hromadná doprava přitom v mnoha menších městech o Vánocích téměř nefunguje. „Klasické taxi je pro seniory příliš drahé, zvlášť pokud potřebují cestovat častěji, a sanitka, kterou by se mohli dostat k lékaři, znamená hodiny čekání a v uvozovkách výlet na celý den,“ dodává Nekvasilová s tím, že řešením jsou speciální služby pro starší lidi typu Taxík Maxík, kde mají senioři výrazně zlevněné jízdné.

Michaela Rohrerová z Uherčic na Břeclavsku pomáhá léčit důchodce se svým speciálně vycvičeným psem (na snímku). Terapií zvanou canisterapie.
Čtyřnohý terapeut těší důchodce. Canisterapie je pro něj náročná, říká majitelka

Nebuďte sami

Podobné zkušenosti z vánočního provozu má i Kateřina Bohatá z neziskové organizace Elpida, jež provozuje Linku seniorů. „Často je tématem pocit hluboké osamělosti,“ říká. Volající například vyjadřují smutek ze ztráty blízkého člověka či rodinné problémy, které se s příchodem Vánoc stávají často viditelnějšími a bolestivějšími. Největší obavou pak bývá to, že volající bude svými blízkými odmítnut a zůstane na Štědrý den sám.

Bílý kruh bezpečí
Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí
Nonstop/bezplatně: 116 006
www.bkb.cz

Speciální rada se přitom podle Bohaté hledá jen těžko. „Pokud jsou například Vánoce prvními, které lidé tráví bez milovaného člověka, měli by k sobě být obzvlášť vlídní,“ říká. Během Vánoc se totiž pocit ztráty milovaného člověka hodně zesílí. „Vzpomínejte, plačte, prostřete u stolu i pro něho, povídejte si s ním. Snažte se Vánoce prožít tak, jak to půjde, s radostí i smutkem,“ radí Bohatá nejen starším lidem, jimž zesnul partner nebo jiná blízká osoba.

Osamělí lidé také podle zaměstnanců krizových linek mohou samotu prolomit tím, že si vyrazí mimo domov, třeba do restaurací, jež jsou v tu dobu otevřené, či ve městech na trhy, kde často starostové zdarma rozdávají vánoční rybí polévku.

Ilustrační foto
Statistici: Česko do roku 2101 zestárne, počet jeho obyvatel se sníží

Linka bezpečí: Počet telefonátů klesá

O něco odlišnější je situace na linkách vyhrazených dětem. Je tam klidněji než ve zbytku roku. „Děti mají v tomto období svoji pozornost zaměřenou na jiné věci,“ říká vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský. Časté jsou ale třeba problémy, které mají děti rozvedených rodičů v souvislosti s tím, jak budou trávit vánoční svátky.

Linka bezpečí
Pro děti a mládež v krizových životních situacích
Nonstop a bezplatně: 116 111
www.linkabezpeci.cz

Na Rodičovské lince je pak stejný provoz jako ve zbytku roku. „Kontaktují nás rozvedení rodiče, kteří řeší spory s bývalým partnerem o trávení času s dětmi v průběhu vánočních svátků,“ říká její vedoucí Kateřina Schmidová. Pracovníci této telefonické poradny se také setkávají s tím, že se rodiče v tomto čase rozvádí a hledají cesty, jak dětem nezkazit Vánoce. „Řeší se předávání dětí, rozvodové spory, osamělost během svátků a Silvestra,“ dodává k tomu vedoucí Linky důvěry Dětského krizového centra Hana Konečná.

Váhání nad násilníkem

Specifické problémy pak o Vánocích řeší i ženy telefonující na DONA linku hojně využívanou oběťmi domácího násilí. „Klientky, které žijí ve vztahu s násilným partnerem a již plánují rozchod, často zvažují, zda by tento krok neměly ještě odložit, alespoň po Vánocích. Váhají také, zda by vztahu neměly dát ještě šanci, zvláště mají-li spolu s násilným partnerem děti,“ říká Lenka Wienerová, jež na lince pracuje.

Linka bezpečí Dona linka
Celostátní linka krizové pomoci pro osoby ohrožené domácím násilím
Nonstop: 251 511 313
www.donalinka.cz

Představa Vánoc bez partnera týrané ženy často děsí a pokud se s partnerem již rozešly, zvažují někdy, zda by ho neměly vzít zpět. A výsledek? Po Štědrém večeru se naopak objevují telefonáty velmi nešťastných žen, které věřily, že násilník bude během Vánoc „hodný“ a svátky proběhnou klidně, nebo dokonce dojde ve vztahu k obratu k lepšímu. „Bohužel, obvykle se tato naděje nenaplní a Vánoce bývají naopak okamžikem eskalace všech typů násilí, psychického i fyzického,“ dodává Lenka Wienerová.

Senioři. Ilustrační foto.
Češi chtějí stáří prožít aktivně a žít ve svém. K dětem se stěhovat nechtějí