Vláda kvůli epidemii nemoci covid-19 vyhlásila v neděli na základě žádosti hejtmanů v České republice na 14 dní nouzový stav. Nový nouzový stav nahradil původní, který musel skončit, protože jeho prodloužení ve čtvrtek neschválila Sněmovna. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že podle analýzy kabinetu je takový postup v souladu s ústavou. Podle některých právníků nebo předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) však vláda ústavu a Sněmovnu obchází.

Pražský primátor Zdeněk Hřib.
Pražský primátor Zdeněk Hřib: Premiér neustále jede v režimu „čau lidi“

Vyhlášení nového nouzového stavu bez časové prodlevy od konce předchozího považuje většina právníků, které ČTK oslovila, za protiústavní. Shodli se na tom Jan Kysela, Václav Pavlíček, Marek Antoš nebo už dříve Jan Wintr.

Podle Aleše Gerlocha záleží na posouzení, zda vláda podle ústavního zákona o bezpečnosti ČR nově vyhlásila stav nouze, nebo rozhodla o jeho pokračování.

Podle Pavla Hasenkopfa je zásadní skutečností žádost hejtmanů, která odlišuje předchozí a aktuální stav nouze.

Podobně argumentuje Michael Svatoš, který kabinet zažaloval. Uvedl, že účelem a smyslem zákona bylo zamezit svémoci ze strany vlády, která vyhlášením nouzového stavu výrazně rozšiřuje své pravomoci. "Proto se jedná o závažný zásah do rozdělení moci ve státě a zejména o závažný zásah do lidských a občanských práv občanů České republiky. Je tedy nutné, aby tento zásah vznikl na základě široké dohody politických sil, a nikoliv rozhodnutím, v tomto případě dokonce menšinové, vlády," napsal muž v žalobě.

"Co se týká žádosti hejtmanů, navrhovatel má za to, že tato žádost má jistou politickou váhu, ale právně nic neznamená," uvedl Svatoš. Opatření podle něj také není řádně zdůvodněno. Chce proto, aby pražský městský soud usnesení vlády zrušil, protože je v rozporu s právními předpisy.

Ústavní právník Jan Kysela
Expert na ústavní právo Jan Kysela: Vláda jedná bez sněmovny protiústavně

Němec se obrátil na pražské městské státní zastupitelství. Podle něj se mohli členové kabinetu dopustit zneužití pravomoci úřední osoby. "Protiústavní vyhlášení nouzového stavu a na to navázaná opatření způsobují vážnou poruchu v činnosti právnických a fyzických osob podnikatelů," uvedl právník. Opatření tak podle něj úmyslně způsobují škodu.

Žádost hejtmanů 

Všichni hejtmani, včetně pražského primátora, požádali po nedělním jednání s ministry vládu o vyhlášení nouzového stavu na území svého kraje. Podle Babiše to byl jediný způsob, jak zachovat dostatečná opatření proti covidu-19. Kabinet plánuje o další podobě boje s epidemií jednat s opozicí. Hejtmani i zástupci sněmovních stran mají k řadě opatření výhrady.

Nouzový stav bude v Česku platit dalších 14 dní. Většina opatření se zatím nemění, drobné úpravy však vláda přichystala.
PŘEHLEDNĚ: Nouzový stav pokračuje. Vláda ale upravila některá opatření

Na trvání nouzového stavu je navázána většina opatření vlády proti covidu-19, bez jeho trvání by musel kabinet restrikce vyhlásit podle předpisu o ochraně veřejného zdraví. Podle ministrů by však taková pravidla byla při současném vývoji epidemie nedostatečná.