Pro připomenutí: Vládní systém PES je založen na výpočtu skóre zahrnujícího reprodukční číslo, tedy průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, podílu takto testovaných lidí za uplynulých sedmi dní a také počet nakažených na 100 tisíc obyvatel v celkové populaci i mezi seniory zvlášť. Vypočítané číslo rizikového skóre musí kvůli změkčení podmínek v nižším pásmu zůstat sedm dní, než půjde opatření změkčit.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Ministr Blatný: Na Vánoce bude PES pravděpodobně ve třetím stupni

Podle ministerstva zdravotnictví nebude PES využíván jako pouhý „robotický systém“. Kromě tohoto indexu tak budou odborníci sledovat i další významné faktory: nemocnost, úmrtnost či kvalitu diagnostiky. „K hodnocení bude rovněž ustavena zvláštní skupina expertů a zástupců institucí,“ řekl Deníku Kryštof Berka z ministerstva zdravotnictví.

Názory odborníků se liší

Názory odborníků na vládní systém hodnocení se ale různí. Podle Aleše Krále , pojistného matematika z České společnosti aktuárů,  je silnou stránkou „PSa“ jeho jednoduchost, využití dostupných dat a zaměření na hlavní rizikovou skupinu – seniory. „Kontroverzní pak mohou být přechody mezi stupni. Například teď je index již deset dní na stupni čtyři, ale platí pravidla pro stupeň pět,“ řekl včera Deníku Král.

InfografikaZdroj: DeníkMatematik ale upozornil i na možná úskalí celého systému. „Matice opatření umožňuje volný pohyb osob při stupních jedna až tři, a k dosažení stupně tři na celostátní úrovni už nám chybí relativně málo,“ konstatoval Král.

„Neočekávám ale, že bychom se do Vánoc dostali na zelený stupeň, takže s omezeními během Vánoc nejspíš budeme muset počítat,“ uvedl. Slabinu přitom vidí vtom, že i zelený stupeň číslo jedna znamená určitá omezení včetně vyhlášení nouzového stavu.

„Je to pak otázka spíš na ústavní právníky než na matematiky. Zahrnutí reprodukčního čísla ale bude hodnotu indexu udržovat nad nulou i v případě naprosto minimálního výskytu koronaviru,“ upozorňuje Král.

Někteří odborníci jsou navíc přesvědčeni, že se nyní testuje příliš málo. V minulém týdnu se v pracovních dnech testovalo obvykle jen o něco více než 30 tisíc lidí denně, toto pondělí počet testovaných klesl na 25,5 tisíce. V průměru přitom za uplynulý týden vyšel pozitivní test bezmála čtvrtině testovaných osob.

Ministr školství Robert Plaga (ANO).
Plaga představil uvolňování ve školách. Deváťáci se vrátí při čtvrtém stupni

„Tohle je klíčový problém. Musíme testovat a neměli bychom se vymlouvat, že to něco stojí. Ztráty v ekonomice jsou určitě větší než náklady na testování,“ řekla Deníku hlavní ekonomka Raiffeisen bank Helena Horská, která rovněž působí v nezávislé expertní platformě KoroNERV-20.

Podle kritiků může pokles indexu výrazně zbrzdit setrvale vysoký, zhruba třetinový podíl pozitivních testů. Podle matematika Krále to ale nakonec takový problém nebude. „Pozitivita testů zvolna klesá celý listopad a už je relativně blízko nad horní hranicí pro toto kritérium,“ říká Král. „Můžeme tedy doufat, že když bude pokračovat pokles případů, bude klesat i pozitivita testů,“ uzavírá matematik.