Dalším důležitým tématem hovorů jsou rodinné problémy, rozvod rodičů či domácí násilí. Loňský rok podle Liškové také významně ovlivnilo to, že děti a mladí lidé trávili kvůli pandemii hodně času u počítače. Byl tak vidět významný nárůst internetové šikany či kyberstalkingu. To je nebezpečné pronásledování přes web.

Lechtivé fotky

Nově podle Liškové pracovníci linky narážejí na problémy se sextingem, tedy například rozesíláním intimních fotografií partnerům. Ti je pak v případě rozchodu zveřejňují.

Období izolace těžce dopadá na dětskou psychiku.
Pro některé děti nastala po konci lockdownu těžká doba, varuje psychoterapeutka

„Oběti pak mají strach, že jejich chování bude jako šíření dětské pornografie kriminalizované a že si samy způsobí problémy místo toho, aby se jako oběti dostaly k nějaké pomoci,“ konstatovala Lišková na semináři věnovaném domácímu násilí a na sociálních sítích.

Otazníky nad tresty

Poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL), která seminář pořádala, v té souvislosti konstatovala, že připravila pozměňovací návrhy k trestnímu zákoníku, které mají tresty za sexuální útoky na děti či kuplířství zvýšit.

Podle některých odborníků je to však zbytečné. „Násilníky větší represe neodradí,“ míní Daniela Kovářová, prezidentka Unie rodinných advokátů. Podobný názor má i Lenka Trešlová z ministerstva spravedlnosti: „Mnohem důležitější je prevence, šířit osvětu, pracovat s pachatelem a obětí.“