Senát dnes čeká mimořádně náročné rozhodování. Horní komora, kterou chtěl prezident Miloš Zeman „vyhladovět“ a premiér Andrej Babiš jako zbytečnou rovnou zrušit, má nyní zachránit diletantskou práci poslanců.

Peníze, mzda - Ilustrační foto
Senát bude řešit daňový balíček. Spočítejte si, jak se změní vaše čistá mzda

Ti totiž 20. listopadu ve dvě hodiny v noci schválili daňové změny, jež by představovaly dodatečný výpadek rozpočtových příjmů ve výši 130 miliard korun. A to na základě pozměňovacích návrhů poslanců Andreje Babiše (ANO) a Mikuláše Ferjenčíka (Piráti).

Vládní koalice se na znění této klíčové předlohy neshodla. ČSSD původně souhlasila s dramatickým snížením daně z příjmu, ale později si to rozmyslela a vrátila se k vládnímu programovému prohlášení, jež předpokládá zrušení superhrubé mzdy s novými daňovými sazbami 19 a 23 procent.

Podpora z řad ODS

Daňový balíček. Co schválila Sněmovna?Zdroj: DeníkPremiér Andrej Babiš musí „sníst žábu“ a pokorně přijít do Senátu, kde bude svoji předloženou úpravu hájit. Nezúčastní se kvůli tomu ani jednání lídrů unijních států na Evropské radě. Podporu nachází hlavně u senátorů z ODS, jejichž podněty schválil hospodářský výbor horní komory. Pokud jejich verze projde, bude znamenat sekeru v rozpočtových příjmech ve výši 110 miliard korun a také rozvolnění pravidel pro automatické spuštění dluhové brzdy.

Podle představitelů ODS však tento postup neznamená politické sbližování ODS a hnutí ANO, ale pouze to, že Andrej Babiš změnil názor a přiklonil se k tomu, co Fialova strana dlouhodobě prosazuje, tedy rovnou patnáctiprocentní daň z příjmu. Ke kolegům z ODS se připojí senátoři ANO a KDU-ČSL. Jejich úprava má proto šanci na schválení i ve sněmovně.

Zleva ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)
Poslanci schválili prodloužení nouzového stavu. Potrvá do 23. prosince

Levicová část politického spektra zdůrazňuje, že takto schválené daňové úpravy nejen zhorší stav veřejných financí s devastačním dopadem na rozpočty obcí a krajů, ale navíc pomohou především zaměstnancům s příjmy nad 50 tisíc korun.