K dispozici zpočátku nebyly přesné počty zraněných ani mrtvých, nemocnice v okolí však ihned požádaly o krevní dárce. Server televizní stanice Al Jazeera s odkazem na libanonského ministra zdravotnictví uvedl, že zraněných jsou na místě stovky. Ministr zdravotnictví později uvedl, že zraněných je více než 2750 a nejméně 50 lidí při výbuchu zahynulo. Jednou z obětí má být také předseda strany Katáib Nizar Nadžarijan, který měl nedaleko místa exploze kancelář.

Exploze zasáhla i několik kilometrů vzdálené budovy. Podle agentury AP se i ve velké vzdálenosti od místa výbuchu zřítily balkony, praskaly stropy a vysypala se okna. Podle serveru Middle East Eye byl otřes cítit i na Kypru, který je od pobřeží Libanonu vzdálen přes 200 kilometrů.

Výbuch utvořil obří oblak ve tvaru hřibu, po jeho zmizení zůstal na nebi červený dým. Na místě zasahovaly týmy hasičů, které se snažily bojovat s plameny. V okolí přístavu kroužily také vrtulníky, které pomáhají s likvidací požáru. 

Situace po explozi. Snímek zachycuje v pravé části zničenou budovu přístavní truhlárny, vlevo od středového stožáru jsou zbytky zkroucené oceli
Výbuch munice v Port Chicago zabil stovky lidí. A navždy změnil americkou armádu

„Byl jsem kilometry daleko, všude kolem mě popraskala skla,“ řekla televizi Al Jazeera reportérka Zeina Khodr. „Exploze byla cítit napříč městem. V ulicích panuje chaos,“ popsala přímo z libanonského hlavního města.

„Cítila jsem něco, co připomínalo zemětřesení,“ popsala CNN svědkyně Rania Masri. „Apartmán se třásl a najednou jsem cítila explozi, okna i dveře se rozletěly, sklo praskalo. Hodně domů bylo poškozeno nebo zničeno.“

Sklad chemikálií

Příčina tragédie dosud není jasná, stejně jako kde přesně k explozi došlo. „Příčinou výbuchu v Bejrútu není sklad s pyrotechnikou, ale vysoce výbušný dusičnan amonný, který byl zabaven z lodi před více než rokem a uskladněn v jedné z budov v přístavu,“ uvedl na twitteru zpravodaj serveru Middle East Eye Ragıp Soylu s odkazem šéfa libanonské vnitřní bezpečnosti Abbase Ibrahima.

„Mluvit o pyrotechnice je směšné, nebyla to pyrotechnika, ale vysoce výbušný materiál,“ řekl pro Middle East Eye Ibrahim. Informaci potvrdil také šéf libanonské celní správy Badri Daher. 

Libanonský prezident Michel Aoun na twitteru uvedl, že je nepřijatelné, aby 2750 tun dusičnanu amonného bylo po dobu šesti let uloženo ve skladišti bez dostatečného zabezpečení a vyzval k přísnému potrestání zodpovědných osob.

O rozsahu tragédie hovořil v televizním vysílání i guvernér Bejrútu Philip Boulos, který se při rozhovoru neubránil slzám. Uvedl, že v místě nejprve propukl požár, ke kterému byla vyslána jednotka hasičů. Ten hořel několik minut a vedl k dalšímu, daleko mohutnějšímu výbuchu. Hasiči, kteří na místě zasahovali jako první, jsou pohřešovaní.

„Abychom pochopili rozsah škod, nemocnice Hotel Dieu přijala více než 500 zraněných a již nemůže přijímat další. Potřebuje krev a desítky lidí musí na operaci,“ doplnil Ragıp Soylu. Zranění byli také lidé na lodi Orient Queen, která kotvila nedaleko místa exploze. Televizi Al Jazeera to potvrdil její italský kapitán.

Dnešního ceremoniálu zprovoznění nového mostu místo zříceného Morandiho se zúčastní mimo jiné italský prezident Sergio Mattarella a premiér Giuseppe Conte.
V italském Janově otevřou nový dálniční most. Nahradí ten zřícený

Premiér Hasan Dijáb vyhlásil na středu státní smutek. Pomoc Libanonu nabídly například Spojené státy americké, Francie, Írán či Evropská unie. Pomoci je připraven také Izrael, který v době rostoucího napění zároveň vyloučil, že by měl na tragédii jakýkoli podíl. 

K výbuchu došlo v době, kdy země prochází jednou z nejhorších ekonomických krizí za poslední dekády a zároveň čelí narůstajícímu napětí mezi radikálním hnutím Hizballáh a sousedním Izraelem.

Úterní tragédie připomněla masivní explozi, ke které došlo během libanonské občanské války. Tehdejší výbuch byl podobně jako nyní cítit na kilometry daleko.