„Museli jsme začít teď, i když je školní rok v plném proudu, protože se nám podařilo získat na školní jídelnu 17 milionů korun z dotací ze státního rozpočtu od ministerstva financí. Podmínkou je, že musí být proinvestované do konce roku,“ vysvětlil starosta Vladimír Bláha důvody, proč se přestalo ve škole vařit.
Aby přerušení školního stravování děti postihlo co nejméně, zajistilo jim vedení města náhradní stravování.
„Žáci prvních až třetích tříd a družina budou chodit na obědy do školky. Rodiče starších ročníků jsme seznámili s tím, že kdo bude chtít, může chodit na obědy do restaurace Na Bojišti nebo do hotelu Nobis, kde jsme to předjednali. Záleží však na nich, zda této možnosti využijí,“ uvedl Vladimír Bláha.
„Ředitel základní školy nám nahlásil na listopad kolem třiceti dětí, možná někdo časem i přibude. Na vhodném jídelníčku jsme se radili s kuchařkami ze školní jídelny a snažili jsme se dohodnout na rozumné ceně, tedy 35 korunách, pro rodiče,“ uvedl majitel restaurace Na Bojišti Rudolf Urban. Děti budou u nich ode dneška obědvat v nekuřácké jídelně, která má kapacitu šedesát lidí.
Senioři, kterým obědy rozváží sociální služba, mají nyní zabezpečené menu včetně zákusku nebo kompotu za padesát korun z hotelu Nobys. Ten se nabídl, že může navařit pro sto lidí. Pravděpodobně to pro něj bude zajímavá změna.
Práce, které zahrnují zateplení fasády jídelny, novou vzduchotechniku, elektroinstalace, vodovod a podlahy, by měly být hotové do konce roku. „Budeme se snažit získat i dotace na vybavení jídelny novou technologií. Rádi bychom nahradili staré vybavení za nové,“ uzavřel Bláha s tím, že doba realizace druhé etapy bude záležet na tom, zda se peníze podaří získat.
Školní jídelna mi zrovna jako malé holce pod nos nikdy moc nešla. Pach směsice výparů umocněný umělohmotnými omyvatelnými ubrusy, které navíc bývaly často potřísněné od strávníků, co byli ve frontě na oběd rychlejší než ostatní, a hliníkové příbory, které se musely často před použitím ještě očistit, mě odrazovaly. Není divu, že pak nebyla moc chuť na jídlo, byť i jevilo známky lepší kvality než prostředí, v jakém jsme ho museli zkonzumovat. Nikdo si s tím tenkrát hlavu nelámal. Hlavně že byla teplá strava do žaludku a slogan Hlad je nejlepší kuchař také docela fungoval. Každou inovaci do stravovacích prostor jako nyní v Nové Bystřici chválím, pak už je jen na kuchařkách, aby opravdu chutnalo! stanislava.koblihova@denik.cz