I přes dlouhotrvající horké počasí bez srážek se mu podařilo najít obří pýchavky. „A pak ,že neporostou! Na pýchavce je krytka z fotoaparátu pro srovnání. Jedna vážila 3,3 kilogramu a druhá 2,7 kilogramu. Celý Skrýchov měl houbový den," komentoval nález s přáním krásného léta, ale i trochy deště, který by to podle něho už opravdu chtělo.

Déšť by přivítala i třeboňská mykoložka Libuše Kotilová, jež ale potvrzuje, že právě pýchavky se mohou objevit. „Jsou to houby, jejichž některé druhy rostou třeba i ve stepích, jsou na takové vedro zvyklé a tohle počasí jim až tolik nevadí," vysvětlila. Najít se podle ní dají i některé druhy chorošů, které zase čerpají živiny ze stromů. „Ale kdo se těší na klasické houby, jako třeba hřiby, to bude asi letos hodně špatné. Může se stát, že kde se vyskytnou lokální bouřky, budou podmínky trochu lepší, ale ne o moc. Toho deště letos opravdu zatím moc nebylo," podotkla.

Jí samotné letošní suché počasí komplikuje práci. „Museli jsme už zrušit jednu výstavu. Ta v Třeboni má být od 5. září, tak ještě doufám, že aspoň trochu naprší," přeje si Libuše Kotilová, která se v podobných případech, kdy se na Třeboňsku houbám příliš nedaří, jezdí například do Novohradských hor.

Petra Lejtnarová