Jihočeští policisté doporučují: Na trhu je v současné době nabízena široká škála nejrůznější druhů dělových ran, raket a vystřelovacích efektů. Prodej i nákup pyrotechnických předmětů pro zábavné účely, které při dodržování návodu k používání neohrozí výbuchem bezpečnost osob i majetku, mají svá přísná pravidla. Zásadně se u těchto výrobků musí dodržovat návod na obalu výrobku, samozřejmě uvedený v českém jazyce, kde je zřejmý způsob i místo jejich odpalování, tj. použití. Výrobek musí být označen zkušební značkou, klasifikační třídou, do které jsou pyrotechnické předměty zařazeny podle stupně jejich nebezpečnosti a nesmí chybět ani údaj o době použitelnosti.

Pyrotechnické výrobky ověřené podle staré právní úpravy lze uvádět na trh a prodávat podle vyhlášky ČBÚ č. 174/1992 Sb., které jsou označeny značkou pro pyrotechnické výrobky pod písmeny ČÚZZS. Vyhláška rozděluje tyto výrobky podle stupně nebezpečnosti do 4 tříd.

* Pyrotechnické předměty 1. třídy – mohou být prodávány osobám mladším 18 let, pokud v návodu není stanoven zákaz prodeje těmto osobám ( např. petardy Pirát, bouchací kuličky Čertíci, práskací sňůrky, atd.).

* Pyrotechnické předměty 2. třídy – mohou být prodávány jen osobám starším 18 let ( např. římské svíce, fontány, rakety, atd.).

* Pyrotechnické předměty 3. třídy – mohou být prodávány jen osobám s odbornou způsobilostí odpalovače ohňostrojů.

* Pyrotechnické předměty 4. třídy – zde je nutné povolení místně příslušného obvodního báňského úřadu, předměty jsou prodejné pouze osobám s odbornou způsobilostí odpalovače ohňostrojů. Tyto výrobky by neměly být volně dostupné!

Občané pozor!

Při nákupu je třeba se zaměřit zejména na kvalitu nabízeného zboží. Předměty nesmí být poškozené, prohnuté, ani navlhlé. Pozor také při nákupu za podezřele nízkou prodejní cenu. Nákup zábavné pyrotechniky je nejlépe provádět u autorizovaných prodejců. Tam je také záruka, že zboží, ještě než se dostane ke kupujícímu, je správně uloženo. Z důvodu používání bezpečné zábavné pyrotechniky, pokud je dodržen návod k použití, nemá již veřejnost, zejména mládež, potřebu vyrábět různé třaskavé směsi, které měly za následek těžké újmy na zdraví. Stejně tak je vyloženým hazardem si zahrávat při oslavách Nového roku s vojenským materiálem. Nejeden těžký úraz způsobilo i to, že pokud pyrotechnický předmět pro zábavné účely neexploduje, je bezpodmínečně nutné jej nechat 4-5 hodin bez povšimnutí (např. zahrabat do sněhu), nezkoumat, proč exploze nastala. Další oblíbenou zábavou je spojování dvou a více různých druhů raket, ohňů či gejzírů, s cílem dosáhnout většího světelného nebo zvukového efektu. Opak je pravdou. Odpálí se pouze jeden předmět a ostatní se znehodnotí bez žádaného efektu.

Krásný a bezpečný vstup do nového roku 2018 Vám přejí jihočeští policisté!

Policie ČR