Žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Dačice se totiž na jaře zúčastnili soutěže o nejlepší příběhy modrého tygra. „Jejich úkolem bylo vymyslet a v šesti obrázcích jako komix odvyprávět příběh, který zažil modrý tygr, jedna z postav filmu Hledá se modrý tygr,“ uvedla vedoucí výtvarného oboru Václava Zamazalová.

Zdůraznila, že to byl úkol zajímavý, nicméně složitý. „Kupodivu nejvíce problémů dělalo dětem vymýšlení vhodného příběhu a jeho naporcování do jednotlivých obrázků tak, aby byl dostatečně srozumitelný i bez slovního doprovodu,“ popsala úskalí.

Zástupce školy velice potěšilo, že odborná porota složená z režiséra filmu Petra Oukropce, výtvarníka Juraje Horvátha, animátorů Michala Strusse a Michaely Tyllerové, ilustrátorky Michaely Kukovičové a produkční Jany Bebrové vybrala z více než 14 tisíc komixů  mezi tři nejlepší i dílko „Nechtění kamarádi“ od Adama Točíka ze třídy učitelky Petry Firlové.

Ke konci března se Adam  zúčastnil v Praze tvorby krátkého animovaného filmu podle své předlohy. A jak přišel  na nápad  komixu o nechtěných kamarádech? „Napadlo mě to podle toho, jak se spolu perou kočka a pes,“ říká malý tvůrce, který byl na dva dny pozvaný do Prahy na Vysokou školu umělecko průmyslovou, aby se podílel na animovaném filmu z jeho příběhu.

„Film jsme vyráběli  celý den  ve škole v ateliérech animátorů. Vytvářel jsem ho sám za pomoci lektorky Kláry,“ naznačil Točík s tím, že ho nejvíce překvapilo, jak je pracné animaci dělat: „Nad jednou minutou mého filmu jsme strávili osm hodin práce.“

A čemu se ještě malý tvůrce věnuje ve volném času? „Rád stavím z lega,  kreslím, čtu knihy o detektivu Klubkovi, hraji hry na počítači a teď i na novém tabletu, který jsem v soutěži vyhrál. Hodně času trávím také s kamarády venku a hraji fotbal,“ dodal žák dačické umělecké školy.

- slavnostní vyhlášení a předání cen uvede ČT 2 v pořadu planeta YÓ již v pondělí 16. dubna
- současně budou odvysílány i krátké animované filmy, které vítězové vytvořili, tedy i Nedobrovolní přátelé od Adama Točíka
- animovaný snímek můžete vidět i na www.modrytygr.cz v sekci soutěž