Na co všechno se mohou Třeboňáci v prosinci těšit, jsme se  zeptali referenta třeboňského odboru kultury a cestovního ruchu Ludvíka Švejcara.

Co jste na adventní období v Třeboni nachystali?

Vše jako již tradičně zahájíme rozsvěcením vánočního stromu na Masarykově náměstí, kam dorazí zvonkový průvod. S rozsvěcením nám budou tentokrát pomáhat andělé tančící na chůdách, kteří potáhnou obrovské sáně. Od dopoledne ale již bude na náměstí adventní trh a především pobočka Ježíškovy pošty, která měla při své loňské premiéře obrovský úspěch.

Připravili jste letos také něco úplně nového?

Ano a moc se na to těšíme. Ve spolupráci s Deníkem se poprvé připojíme k akci Česko zpívá koledy, takže ve středu 11. prosince i u nás budeme zpívat pět známých vánočních písní. Protože by nám ale bylo líto zazpívat si jen těch pět koled, pozvali jsme si ještě místní kapelu Hráz, která hraje folk country a ti si pro tuhle příležitost připravili vánočně laděný repertoár. Doufám, že si lidé najdou čas a zastaví se tady, hospodyňky si odpočinou od pečení a všichni si přijdou zazpívat.

Na co dalšího byste Třeboňáky pozval?

Zajímavý bude jistě koncert Alikvotního sboru Spektrum, který se představí 15. prosince v kostele Panny Marie Královny a svatého Jiljí. Samotného mě zajímá, jak je možné, že jeden hlas zpívá dvouhlasně. Zpívání alikvotních tonů zní, jako kdyby při normálním zpěvu zněl navíc ještě tón podobný tónu flétny. Sbor bude mít jediný letošní koncertu na jihu Čech právě tady v Třeboni.

Čeká něco zajímavého na obyvatele lázeňského města i po adventu?

Samozřejmě se mohou již nyní těšit na tradiční novoroční ohňostroj. Režisérem určitě opět velkolepého představení světla a hudby, které trvá kolem deseti minut, bude Milan Bauer  z českobudějovické firmy CB Destrukce. Tahle firma již třeboňský ohňostroj bere jako prestižní záležitost. Na náměstí se každoročně schází tisíce lidí, další se na něj dívají i z přeložky, ale i z většího okolí. Díky tomu, že je tu rovina a střílí se z radniční věže a také z parkoviště u Zlaté stoky, je ohňostroj krásně vidět na pozadí siluety  města.

advent v Třeboni
30. 11. Masarykovo náměstí
adventní trh od 9.00
v 17.30 divadelní představení Andělé
v 18.00 rozsvícení  stromu
30. 11. – 5. 12.
Třeboňská pobočka Ježíškovy pošty
30. 11. – 5. 12. Zámecká galerie adventní prodejní výstava
7. 12. Masarykovo náměstí
Adventní trh, troubení z věže
8. 12. Divadlo J. K. Tyla
Mikulášská pohádka s nadílkou – 15.00
9. – 15. 12. Zámecká galerie
Skleněné vánoce – výstava
11. 12. Masarykovo náměstí
Česko zpívá koledy – 18.00
11. – 22. 12. Muzeum a galerie
Advent v muzeu
12. 12. Divadlo J. K. Tyla
Česká mše vánoční – 19.00
14. 12. Masarykovo náměstí
Vánoční trh s koledováním – 9.00
14. 12. Divadlo J. K. Tyla
Adventní koncert Třeboňských pištců
15. 12. Kostel Panny Marie Královny a sv. Jiljí
Adventní koncert sboru Spektrum v 16.00
16. 12. Divadlo J. K. Tyla
Vánoční koncert ZUŠ Třeboň – 18.00
17. 12. Masarykovo náměstí
Dětské koledování u vánočního stromu, MŠ Sluníčko – 16.00
18. 12. Masarykovo náměstí
Živý Betlém – 17 hodin
21. 12. Loutkové divadlo
Vánoční hra, Spolek třeboňského loutkového divadla – 15.30

Děti mohou napsat i Ježíškovi
Letos podruhé bude v Třeboni fungovat pobočka Ježíškovy pošty. Dnes bude mít stánek na Masarykově náměstí, do 5. prosince pak mohou děti nosit dopisy do Turistického informačního centra. „My potom vše pošleme do hlavní Ježíškovy poštovní schránky na Božím Daru, kde k našemu speciálnímu razítku přidají ještě to jejich a dopisy rozešlou zpět k adresátům," vysvětlil Ludvík Švejcar.

Petra Jouzová