Šikana nejen mezi žáky, ale i vůči pedagogům se po kauze z pražské průmyslovky stává velmi diskutovaným tématem. Ani školy na Jindřichohradecku této problematiky nejsou ušetřeny.

Velmi osobní zkušenost má například ředitel Obchodní akademie, Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Třeboni Petr Káninský. „Ještě jako učitel asi před šestnácti lety jsem měl takový výstup s jedním žákem, který mi vyhrožoval, že si najde prostředky, jak mě dostat," vylíčil zážitek pedagog. Student tehdy ze školy po jednání s rodiči ihned odešel.

„V poslední době se mi ale zdá, že jsou žáci stále agresivnější a i když je naše škola podobných excesů většinou uchráněna, i my občas řešíme nějaké slovní výlevy, kdy si žák nedá pozor na pusu," zmínil Petr Káninský. Problémy, k nimž v jeho škole dojde během výuky, pak probírají s rodiči a postupují podle toho, co ukládá školní řád nebo školský zákon.

Ve školách navíc působí i takzvaní preventisté. „Ministerstvo školství vydalo metodický pokyn, kdy každá škola musí mít preventivní program a preventistu, který se tím bude zabývat," informovala vedoucí jindřichohradeckého odboru školství Jitka Čechová.

Jak se ale obává ředitel třeboňské obchodní akademie Petr Káninský, agresivita studentů se může ještě stupňovat. „Základ je v rodině, někteří rodiče ale dělají svým dětem medvědí službu," míní. Podle jeho zkušeností často rodiče své potomky chrání, ale to se často obrátí proti nim. „Nakonec si děti dovolí postavit se i proti rodičům," dodal.

Určitou pomocí v řešení některých případů šikany ve školství by bylo podle něho i to, kdyby mohl kantor vystupovat jako veřejná osoba. „Jsem zastáncem toho, aby byl učitel více chráněn," uzavřel Petr Káninský.

Stupňující se agresi vnímá i ředitel 1. základní školy v Jindřichově Hradci Luděk Možíš. Přestože se na svém současném působišti se šikanou, ať již vůči učitelům, nebo dětí proti sobě, nesetkává často, řešením této problematiky se zabývá. „Na základních školách přeci jen šikana vůči učitelům přichází v úvahu spíše jen u těch starších ročníků, ale na středních školách asi problémy mohou být. A nemyslím si, že by to bylo jen v učňovském školství, gymnazisté jsou leckdy rafinovanější," upozornil.

V jeho škole se snaží například kyberšikaně bránit alespoň tím, že žáci mají zakázáno mít ve škole zapnutý mobilní telefon. „Ve vyšších ročnících se provádějí i kontroly, zda se to dodržuje. Přeci jen je mobil pro děti velkým lákadlem," připustil. A pokud už se šikana objeví, je podle Luďka Možíše nutné ji hned v počátku řešit. „Dosud vždy stačila domluva, vysvětlení, že to může hraničit s trestným činem a že vyslýchání policií není dobrý vstup do života. Tak daleko to u nás nedošlo," odmítl.

Za dlouhou dobu své pedagogické praxe, kdy působil především na střední škole, ale i podle Luďka Možíše k nárůstu agresivity u dětí dochází. „Žáci si pletou demokracii s anarchií, myslí si, že si mohou cokoli dovolit a leckdy mají i zastání u svých rodičů," posteskl si.

S tématem šikany často chodí za školáky na přednášky i policejní mluvčí Hana Millerová. Dnes velice rozšířená je již zmíněná kyberšikana. V rámci přednášky žáky policistka mimo jiné upozorňuje, aby byli opatrní při vkládání informací o sobě na profilech sociálních sítí, aby nevystavovali své fotografie v nějaké obnažené podobně, neboť se tak mohou stát snadným terčem i pedofilů. Asi před deseti lety skončila klukovina na jednom učilišti na Třeboňsku těžkým zraněním. Jeden učeň druhému přiložil přes kalhoty ke konečníku hadici kompresoru. Učeň utrpěl poškození vnitřností. Šikana se neprokázala, ale přesto se student ze svého činu zpovídal u soudu. Podle odborníků oběť není rovnocenná s tím, kdo ji šikanuje, protože se neumí bránit.

Jak trestat šikanu

Šikana v řadě případů může naplňovat skutkovou podstatu trestných činů. Osoba mladší 15 let není trestně odpovědná, ale soud pro mládež jí může uložit například dohled probačního úředníka, zařazení do terapeutického, psychologického nebo jiného vhodného výchovného programu ve střediscích výchovné péče, ochrannou výchovu.Trestní odpovědnost mladistvých (15 18 let) je posuzována soudy pro mládež s ohledem na rozumovou a mravní vyspělost.

Petra Lejtnarová