„Původně jsme nechali diskuzi volný průběh. Někteří ji ale využívali k ne zrovna slušným výlevům, proto jsme fórum pozastavili, než se vytvořila nová pravidla a od letošního roku zase funguje,“ vysvětlil tajemník Městského úřadu v Jindřichově Hradci Karel Přibyl.

Podle jeho slov čerpali úředníci inspiraci i v jiných městech, kde s diskuzemi zkušenosti mají. V současné chvíli se tak každý diskutující musí nejdříve zaregistrovat a zároveň souhlasit, že jeho příspěvky nebudou vulgární, hanlivé, neslušné, zastrašující či sexuálně orientované.

„Já myslím, že je to rozhodně správně. Občas chodím na jeden server a tam je naprosto normální, že se nadávky či provokace mažou. Autora administrátor upozorní a pokud opakovaně porušuje pravidla, tak mu jednoduše odepře do diskuze přístup,“ podělila se o svoje zkušenosti Zuzana Kasíková.

S provokatéry mají zkušenosti v Dačicích. I tady museli nakonec přistoupit na začátku července k registraci uživatelů. Z cenzury byl dokonce na jednání zastupitelstva občany napadán tajemník úřadu Karel Macků, který se o web stará. „Jeden občan na mě podal trestní oznámení za zneužití pravomoci veřejného činitele. Údajně jsem měl porušovat svobodu slova. Příspěvky, které jsem smazal, ale byly vulgární,“ objasnil Macků.

Od zavedení registrace se situace uklidnila, ustaly i osobní útoky.

Ukázka diskuze na webu města Nová Bystřice


O změně nyní uvažují i v Nové Bystřici. Podle tajemníka úřadu Rudolfa Hubingera si je vedení města vědomo nedostatků na městském webu. „Připravujeme nový vzhled i strukturu stránek. Reálně je spustíme asi za měsíc. Počítáme i s povinnou registrací pomocí e–mailu pro ty, kteří budou chtít přidávat příspěvky do návštěvní knihy,“ uvedl Hubinger.

Nesrozumitelné dotazy či příspěvky čas od času správce webu maže.