Situace ale není tak hrozná, jak by se mohlo zdát.

Například obsazenost zubařských ambulancí, a to včetně specializovaných pracovišť, je v současné době na Jindřichohradecku dobrá. „Nezaznamenáváme žádné stížnosti od pacientů, že by byl někdo lékařů nedostatek. Naopak si myslím, že i co se týká zastoupení různých odborností, ať už se jedná o stomatologickou chirurgii, paradontologii nebo i laboratoře, jsme na tom dobře," míní předseda oblastní stomatologické komory Jindřichův Hradec Luboš Pokorný.

V každém oboru je sice situace odlišná, ale také oční lékaři nemají stavy pacientů plné. „Objednací doba na běžné vyšetření je tři měsíce, akutní bereme do týdne. I tak máme, pokud vím, nejkratší čekací dobu v Jindřichově Hradci," říká oční lékařka Magdalena Loulová. Dodává, že v Dačicích se na vyšetření čeká kratší dobu. „Tam se vejdeme do dvou měsíců, pacientů je tam však méně."

I přesto, že se na vyšetření čeká tak dlouho, ambulance nové pacienty přijímá. „Podle mých informací tady nemá plno nikdo, ale těžko posoudit, jestli by se čekací doba zkrátila, kdyby bylo ambulancí víc," uzavřela Magdalena Loulová.

Marta Lovětínská z Dačic je ráda, že zatím moc lékaře nemusí vyhledávat. A vypočítává, že i Dačice mají poměrně širokou nabídku specialistů od očaře, neurologa až po ortopeda. „Asi nejhorší situace je u diabetologa. Momentálně zde sice je, ale tím, že několikrát už byla ambulance zrušená, tak se někteří lidé nechtějí znovu přehlašovat a raději zůstávají při dojíždění do Hradce," uvedla. Doplnila, že Dačičáky nejvíc mrzí, že přišli o nemocnici. Ta nyní funguje jako osmá krajská nemocnice, ale lůžkovou část zde má jen léčebna dlouhodobě nemocných.  (nov, jop)

Počty lékařů - specialistů, které máme na jihu Čech.