Čtyři desítky studentů a studentek střední zdravotnické školy usedly ve středu do lavic při zahájení letošních státních maturit, stejně jako tisíce ostatních v celé republice. Jejich prvním úkolem bylo poprat se se slohovou prací z českého jazyka.

Ještě pár minut před zahájením zkoušky byla ve třídě patrná trocha nervozity, ale přehnaný strach z maturity mezi budoucími zdravotníky nepanoval. "Nejvíc se bojím němčiny, ale pořád lepší, než matika,“ usmívala se Aneta Fučíková krátce před polednem, než se za ní i jejími spolužáky ze 4. A zavřely dveře, aby je nikdo nerušil při psaní slohové práce z češtiny. Ji i její kamarádku Janu Maňasovou čekají ještě kromě češtiny zkoušky právě z cizích jazyků, ale také z psychologie, nebo praktické zkoušky, které budou studenti oboru zdravotnický asistent skládat přímo v jindřichohradecké nemocnici.

Jak zmínila ředitelka hradecké střední zdravotnické školy Běla Picková, spolupráce s nemocnicí je již tradiční a maturity se odehrávají například na oddělení interny nebo chirurgie. Budoucí zdravotníci tady musejí prokázat své znalosti v praxi. Naproti tomu na studenty oboru sociální činnost čekají praktické maturitní zkoušky v domově seniorů v Otíně, kam docházejí na praxi, stejně jako jejich spolužáci z oboru zdravotnický asistent chodí do nemocnice.

Další část písemných maturitních zkoušek se pak odehraje v týdnu od 2. do 9. května, poté budou následovat praktické zkoušky.