Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm začal v úterý 7. května.

Osmnáctý ročník bude zaměřen na tzv. Anidok. Pojem objasňuje mluvčí festivalu Gabriela Zajícová následovně: „Je to filmový žánr propojující jazyk animovanéhoa dokumentárního filmu.“ Na festivalu najdete například i mockumenty, tj. dokumenty o smyšlených událostech. Mezi ně patří například Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama Chapmana. „Všichni si ho pravděpodobně vybaví jako toho z Monty Pythona, co už umřel,“ říká Gabriela Zajícová.

Letos se v soutěži utká z 1400 přihlášených animovaných snímků 128 titulů. Soutěžit budou v kategoriích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, abstraktní a nenarativní snímky a animovaných videoklipech.
Dále se utkají v kategorii nezávislých počítačových her nebo v sekci Český obzor. Každou kategorii zhodnotí odborná porota. Mezi ně usedne například česká mladá animátorka Kateřina Karhánková, která získala ocenění na festivalu Berlinale za snímek Plody mraků.

OPRÁŠÍ I KLASIKU

Diváci se letos seznámí s filmy vzniklými technikami nefázové animace, například metodou časosběru, pixilace krajiny a jinými technikami.

Program Oprášená klasika představí filmy, jež prošly digitálním restaurováním a v nových barvách v rámci projektu Čistíme svět fantazie. Na Anifilmu uvidíte takto „oprášenou klasiku“ Cesta do pravěku Karla Zemana.

Festival letos ocení Zdenku Deitchovou a připomene divákům její velký podíl na úspěších filmů studia Bratři v triku.

Festival potrvá do 12. května. Celý program najdete na www.anifilm.cz