K nehodě podle zasahujícího člena Horské služby Šumava Aleše Fejfara došlo při sjezdu obtížné červené trasy kolem jedné hodiny po poledni. „Přestože měl cyklista nejen přilbu, ale i všechny další bezpečnostní prvky pro jízdu obtížným terénem, utrpěl velice vážná zranění. Podle příznaků jsme měli podezření na zlomeninu v oblasti pánve a klíční kosti. To také později lékař Letecké záchranné služby Armády ČR potvrdil,“ přiblížil zásah Aleš Fejfar.

NEPŘÍSTUPNÝ TERÉN

Záchranáři horské služby proto muži nasadili krční límec a zafixovali ho do vakuové matrace. „Armádní vrtulník Sokol z Bechyně přistál na heliportu na vrcholu Kramolína, protože se nehoda stala v místě, které je dostupné maximálně tak pro naše terénní vozidlo. Pacienta jsme šetrně přenesli do vozu a odvezli až k vrtulníku, a jeho posádka jej pak transportovala na trauma centrum českobudějovické nemocnice,“ doplnil Aleš Fejfar.

Matyáš Daniel se narodil 10. 8. 2020. Maminka Jaroslava Danielová jej porodila v 19.18 h., vážil 3,97 kg. Žít bude v Českých Budějovicích.
Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

BEZPEČNOSTNÍ PRVKY JSOU DŮLEŽITÉ

Horská služba už mnoho let upozorňuje na nutnost mít při jízdě v oblasti pohoří všechny doporučené bezpečnostní prvky. „Nedělní nehoda byla natolik závažná, že si ani nedovedu představit, jaké následky by mohla mít, kdyby cyklista nic z toho na sobě neměl. Je vidět, že naše doporučení a varování nejsou prázdnými slovy a opět se ukazuje, že zranění mohou znamenat nejen ohrožení zdraví, ale i života,“ apeluje na návštěvníky hor náčelník horské služby Michal Janďura.