Vzhledem k tomu, že expirační lhůta u tohoto zdravotnického materiálu je většinou čtyři roky, řidiči by si měli vybavení autolékárničky zkontrolovat, zda něco nemají prošlé. Jinak jim hrozí pokuta dva tisíce korun.

Ředitelka jindřichohradeckého oblastního spolku Českého červeného kříže Lenka Kalábová vysvětluje, že doba expirace je důležitá především u obvazů a náplastí.

„Jde o to, že postupně může upadat jejich sterilita. Další problém může nastat u rukavic, které časem mohou zpuchřet. Tady se vždycky vyplatí mít v lékárničce víc párů, protože se mohou protrhnout a podobně. Hlavně by se rukavice po použití, byť nejsou nijak viditelně špinavé, neměly vracet zpět do lékárničky. Tak mohou celý její obsah znehodnotit," vysvětluje Lenka Kalábová.

Sama dává přednost tomu, zkontrolovat z hlediska expirační lhůty obsah lékárničky a dokoupit jenom to, co končí.

„Někdo koukne na obal lékárničky a vidí, že její doba končí, tak koupí novou, přitom většina materiálu má ještě nějaký čas. Ale to chce zkontrolovat a doplnit stejně jako v okamžiku, kdy se něco použije k ošetření zraněného," říká zdravotnice.

Jindřichohradecký červený kříž dělá každý rok s policií i osvětové akce zaměřené právě na vybavení lékárničky a chování a poskytnutí první pomoci, když přijedou například k autonehodě.

Co má obsahovat autolékárna.