V pondělí si zejména malí návštěvníci mohli připomenout pět let od celkové modernizace plaveckého stánku. Dopoledne na děti čekalo vyhlášení výtvarné soutěže, ve které se sešlo podle vedoucí plaveckého bazénu Marcely Kůrkové na pět set obrázků. Poté si mohli malí plavci zasoutěžit u několika stanovišť a následně si vybrat sladké odměny.

Úkoly byly jednoduché tak, aby je zvládly i nejmenší děti. Házelo se míčem do koše, překonávala překážková dráha, nechybělo ani lovení předmětů ze dna a podobně. Mezi soutěžícími byl i Tomáš Tichý, který prozradil, že již od školky chodí do plavecké školy.

Také Ivana Šotová navštěvuje plaveckou školu a její maminka Karolína Šotová si bazén nemůže vynachválit. „Chodím sem od jeho otevření. Když jsem byla v základní škole, tak jsme museli jezdit do Českých Budějovic, takže jsem ráda, že v Hradci máme bazén. Můžeme se zde s dětmi věnovat pohybu," říká a na modernizaci nešetří chválou.

Podle vedoucí Marcely Kůrkové je dnes jindřichohradecký plavecký bazén vyhledávaným cílem návštěvníků i z jiných regionů. „Lze bez nadsázky říct, že je to dnes nejmodernější bazén v Jihočeském kraji, protože ho v jiném městě nemodernizovali. K nám jezdí lidé z Hluboké, Táborska i z Českých Budějovic, i když tam mají svůj bazén. O víkendech přijíždějí i z Telče a dalších míst," míní Marcela Kůrková.

Právě hradecký bazén je jednou ze staveb, která se začínala ještě před Sametovou revolucí a dokončovala se po ní. Bazén se stavěl v letech 1988 až 1991. „Tehdy zde byly jen pětadvacetimetrový velký a dětský bazén. Původně pouze sportovní zařízení se před pěti lety se rozrostlo o další relaxační bazény," zmínila Marcela Kůrková a doplnila, že kromě Štědrého dne je otevřený 364 dní v roce.