Všechny nebytové prostory třeboňského kulturně společenského centra Beseda včetně dvora a pasáží jsou předmětem podnájemní smlouvy, která byla uzavřena s novým nájemcem Martinem Ježkem a v platnost vstoupí 1. listopadu. Součástí podnájmu není pouze hudební klub, který již dříve do podnájmu získal hradecký podnikatel Zdeněk Kasper.Současným provozovatelem Besedy jsou Bertiny lázně. Jejich generální ředitel Jiří Kolban v nalezení nového nájemce vidí dokonce dvojí kladný dopad. „Jednak jsem rád, že tento dům ožije a lidé ho budou moci konečně řádně využívat. Nechat ho zavřený je podle mě zločin. Dalším pozitivem je fakt, že se dostaneme z červených čísel," uvedl Kolban s tím, že zatím se podařilo stáhnout ztrátu z provozu kulturně společenského centra pod milion korun oproti čtyřem milionům z předchozího období.

O pronájem Besedy projevili zájem třeba podnikatelé z Prahy, z Českých Budějovic, někdo chtěl pronajmout pouze restauraci, jiní zde chtěli zřídit kasíno. Nový nájemce, který předložil záměr využití Besedy odpovídající kolaudačnímu rozhodnutí, bude v místě provozovat restauraci, vinárnu, společenský sál a kavárnu.

„Hledali jsme dlouhodobě subjekt, který by měl s podobnými prostory zkušenosti, rozhodně jsme nevybrali hned toho prvního, kdo se přihlásil," vysvětlil ředitel lázní a dodal, že vedení lázní spolupracovalo se třemi realitními kancelářemi, nicméně nového nájemce si nakonec našlo samo. Přitom poslední nájemce odešel z Besedy s koncem prosince 2011. Od té doby se minimalizovaly náklady na provoz, nájem městu klesl ze 100 na 20 tisíc korun měsíčně.

„Nájemné, které bude provozovatel platit lázním, určitě nebude pouze symbolické, je v řádu desetitisíců měsíčně a ve smlouvě je také odlišena hlavní sezona od té zimní, tedy vedlejší," informoval starosta Třeboně Jiří Houdek s tím, že nájemce bude krýt veškeré režijní náklady na provoz Besedy. „Jediné, co chceme mít zcela pod naší kontrolou, jsou revize všech zařízení, což nás bude stát 121 tisíc ročně," prohlásil Jiří Kolban.

„Jako místní občan, který Besedu navštěvoval v době její největší slávy, jsem rád, že se konečně podařilo sehnat vhodného nájemce a doufám, že bude tento objekt provozovat ke spokojenosti své, ale především obyvatel Třeboně," reagoval místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz.

Petra Jouzová