Čekárnu na vlakovém nádraží v Jindřichově Hradci užívají i ti, kteří tam nemají co dělat.

,,Místní bezdomovci si většinou dají říct a odejdou. Občas se tady objeví i nějací cizí a s těmi už je to problém. Bývají i agresivní,“ přiznal přednosta železniční stanice v Jindřichově Hradci František Šinko.

V takových případech volají na pomoc strážníky. Bezdomovci se už dvakrát mezi sebou v prostorách nádraží poprali. Jednou napadli dokonce i průvodčího, ten naštěstí zasáhl a nic se mu nestalo.

,,Pro nás jsou důležití řádní cestující, proto se snažíme, aby je v čekárně nic neobtěžovalo,“ vysvětlil Šinko. Přes zimu se snaží získat střechu nad hlavou v prostorách čekárny mnohem více bezdomovců než v létě.

Tito lidé vadí nejen železničářům, ale i cestujícím. ,,V čekárně tady v Hradci jsem se s bezdomovcem jednou setkala. V okruhu tak pěti metrů okolo něj se nedalo sedět. Strašně zapáchal. Bylo to dost nepříjemné. Naštěstí ho brzy vyvedli a místnost vyvětrali,“ vyprávěla jedna z cestujících Tereza Havlíková.

Jen s platným lístkem

,,Čekárna je podle předpisů jen pro naše cestující s platným lístkem. Často ale lidé u nás čekají i na autobus,“ poznamenal Šinko. Podle něj zaměstnanci párkrát zkusili lístky kontrolovat. Setkali se ale s velkým odporem. Lidé si totiž stěžovali, že v nepřízni počasí na autobusovém nádraží není kde čekat.

V létě zase kolikrát zaměstnanci drah najdou ráno na lavičkách na peroně spící čundráky. Ti jim podle Šinka nevadí. Je s nimi totiž domluva a ničím ostatní cestující neobtěžují.

Na jindřichohradeckém vlakovém nádraží je jedna čekárna, kde je místo zhruba pro dvacet pět cestujících. Sedět se dá i venku na několika lavičkách na peronu. Ještě nedávno měli cestující jednu čekárnu navíc, ta už ale nefunguje. Čekání si mohou lidé zpříjemnit kávou nebo sladkostí z automatu.

,,Přes rok je většinou kapacita čekacích míst dostatečná. Ale na jaře a v létě, kdy se jezdí na školní výlety a přijíždějí turisté, je tady opravdu plno,“ upozornil Šinko. Podle něj si ale nikdo na nedostatek míst nestěžoval.
Po posledním vlaku, zpravidla ve čtvrt na dvanáct v noci, se celá nádražní budova až do čtvrté nebo páté hodiny ranní zamyká.

Eliška Bučinová