„Zimní počasí nám zatím nepřeje a Česká Kanada zatím není bílá, tudíž i tradiční slavnostní otevírání naší Oranžové stopy, které jsme odkládali a nakonec naplánovali na uplynulý víkend, se letos muselo odehrát pouze ve stylu nordic walking," uvedl předseda Občanského sdružení Volba pro SlavonickoJiří Beneš.

Ve Slavonicích se tak v podstatě vydali cestou, kterou zvolili v roce 1988 ve Finsku, kde má tento sport velikou oblibu. „Pátého ledna 1988 měl u Olympijského stadiónu v Helsinkách odstartovat závod v běhu na lyžích při příležitosti odhalení sochy sportovce Lauri Pihkaly. Ale protože sníh roztál, rozhodli se pořadatelé trasu absolvovat bez lyží jen s holemi v rukou. Nyní jde už o celosvětovou a velmi rozšířenou pohybovou aktivitu," připomněl.

V případě, že napadne sníh, jsou Slavoničtí okamžitě připraveni zahájit úpravy běžkařských stop, kterých je v rámci jedenácti tras v okolí Slavonic, Nové Bystřice a Českého Rudolce na sto kilometrů. „Na značení a údržbě tras se prostřednictvím dohod s Jihočeským krajem podílí také Jaderná elektrárna Temelín, což významně přispělo k rozvoji cestovního ruchu v našem mikroregionu," uzavřel Jiří Beneš.

Naopak na sjezdovce v Hradišti u Nové Bystřice si lyžaři přijdou na své. „Jaro tady ještě nemáme, na víkend dokonce chystáme pro návštěvníky akci, při které si budou moci vyzkoušet nové modely lyží," láká správce areálu Michal Hána a dodává, že pokud skutečně vyjdou předpovědi o možném ochlazení, na blížící se jarní prázdniny by mohly být podmínky pro sjezdaře ještě lepší.

Petra Jouzová