Ve čtrnáct hodin zamířili první voliči k urnám, aby si poprvé v historii sami zvolili hlavu svého státu. Že o druhé kolo prezidentské volby bude ještě větší zájem než o první, které již samo o sobě zaznamenalo rekordní volební účast, je zřejmé od prvních okamžiků.
Před Základní školou Jarošovská v Jindřichově Hradci, kde se nachází hned několik okrsků, postávaly hloučky nedočkavců už přibližně patnáct minut před zahájením volby. Jakmile se otevřely dveře tříd sloužících jako volební místnosti, začalo být těsno nejen v nich, ale i na chodbách školy. Nápor voličů byl opravdu velký a členové komisí se měli co otáčet.
Mezi prvními, kteří využili svého ústavního práva a vhodili lístek se svým hlasem do hlasovací urny, byl i Zdeněk Malý. "Myslel jsem si, že jdu pěkně včas a nikdo tu ještě nebude, ale dost jsem se spletl. Naštěstí jsem byl hned třetí na řadě. Volit jsem byl i v prvním kole, ale to tu takový zmatek nebyl," říká Zdeněk Malý. Koho v cestě na prezidentský post podpořil si prý nechá pro sebe."V prvním kole to mému kandidátovi nevyšlo, tak doufám, že teď budu mít šťastnější ruku," dodává.

V Českých Velenicích zatím o volby není takový zájem jako v prvním kole prezidentské volby. V prvním volebním okrsku, který sídlí přímo na Městském úřadu, zatím dorazilo jen 91 z 1054 oprávněných voličů. Lidé zde zatím volí především tak, jak volili v kole prvním. Ti jejichž kandidát nepostoupil, to měli o poznání složitější. Tochu ovlivnit volebními kampaněmi se nechala i Miroslava Vlačihová, která v první volbě dala hlas Janu Fischerovi. "Trochu mě ta kampaň ovlivnila, ale samozřejmě jsem se rozodovala hlavně podle svého," řekla.

Jinou zkušenost mají v Dolním Žďáru. "O volby je tady velký zájem," řekla předsedkyně ždárské komise Monika Sičáková s tím, že jen za první hodinu přišla volit téměř čtvrtina oprávněných voličů. "V pátek je o volby vždy větší zájem než v sobotu, ale řekla bych, že dnes je to ještě větší extrém než při prvním kole," dodala.

V Lásenici zatím svůj hlas svému kandidátovi dalo 50 z 455 voličů. "Je to zatím pouze hrubý odhad, ale řekl bych, že účast bude přibližně stejná jako v prvním kole," uvedl předseda volební komise v Lásenici Jaroslav Klabouch.

Také v Nové Vsi nad Lužnicí se zdá, že o volby je opět velký zájem. Před čtrnácti dny zde k urnám přišlo 63 % voličů, což je vzhledem k předchozím jiným volbám hodně. I dnes už odvolilo 44 z 274 oprávněných. Zvýšený zájem potvrzuje i dlouholetá předsedkyně volebních komisí Zdena Balašková. "O prezidentskou volbu je celkově větší zájem než o volby jiného druhu." Letos poprvé také v Nové Vsi sčítají hlasy prostřednictvím počítače a nikoli ručně.

"Mívali jsme tady také takovou raritu, zpestření. Chodíval sem pravidelně jakýsi pán, vždy v pátek pět minut před desátou. Nikdy nevolil, my ho neznali, ale on si s námi přicházel popovídat, vyprávěl tady o našem kraji. Už několik let tady ale nebyl, tak na něj vždy vzpomínáme," řekla Zdena Balašková.

Spokojení jsou také v Polšti. Tady byla volební účast již v prvním kole hodně vysoká. "Minule jsme měli 78%, ale čekáme, že tohle číslo ještě překonáme. Soudíme podle toho, že dnes přišli i ti, kteří v prvním kole volit nebyli," řekla zapisovatelka Lenka Kolářová.

V jindřichohradeckém 17. orsku, který sídlí na Otíně ve Formance u Soukupů, je účast zatím také pěkná. "Zhruba po hodině tady odvolilo již 13% voličů, což je podstatně víc než v kole prvním," potvrdila zapisovatelka otínské komise Blanka Slavíková.

Na nedostatek voličů si nemohou stěžovat ani v Roseči. "Asi dvě hodiny po zahájení volby, si u nás odvolilo už přes dvacet procent lidí. Už jsme dokonce byli u jednoho našeho občana i s přenosnou urnou," informovala předsedkyně tamní volební komise Marta Slezáková.

Podle dosavadních informací se zdá, že volby nedoprovází žádné komplikace. Na Dačicku je podle tajemníka městského úřadu Karla Macků situace bez komplikací. "Co jsme zatím objížděli volební místnosti, tak je všechno v pořádku. Také lidi chodí. Některé komise sice říkají, že účast zatím není tak velká jako v prvním kole, ale co jsme měli možnost vidět, do místností stále někdo přichází," rozvedl Macků.

Stejně bezproblémová je i situace v Jindřichově Hradci a v Třeboni.

"Nikde jsme zatím žádné komplikace nezaznamenali," potvrdil tajemník jindřichohradeckého městského úřadu Karel Přibyl s tím, že i zde je voličská účast poměrně vysoká.

"Podle počtu vydaných voličských průkazů se dá soudit, že účast bude velká, ale zatím je na nějaké závěry brzo, zatím je účast přibližně stejná, jako v prvním kole," řekl Pavel Zajíček, nový vedoucí třeboňského odboru dopravy, který ale ještě participuje na druhém kole voleb, protože volby měl ve své kompetenci i v předchozí funkci jako zástupce vedoucího odboru vnitních věcí. Jediné, co by podle něj mohlo volby zkomplikovat, je sníh. "Volby nikdy nebyly v lednu."

Prezidenta volili i klienti jindřichohradeckého domova pro seniory, kam se členové volební komise vydali s přenosnou urnou. "Já už jsem nebyla u voleb pěknou řádku let, ale když se teď volí ten prezident, tak jsem si to nemohla nechat ujít," tvrdí jednadevadesátiletá Anna Dvořáková, která v pátek večer vhodila lístek se jménem svého favorita do urny, kterou jí přinesl do domova Štěpán Brychta.

Do druhého kola volby postoupili Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg.

Rozdíl oproti prvnímu kolu je podle tajemníka jindřichohradeckého městského úřadu Karla Přibyla v tom, že tentokrát voliči nedostali sadu volebních lístků domů, ale vyzvednou si ji až přímo ve volební místnosti. „V obálce pak budou již jen dva lístky kandidátů, kteří postoupili do druhého kola," upřesnil.

Stejně jako v celé republice,  i na Jindřichohradecku byl nyní větší zájem o vydání voličských průkazů, které lidem umožní dostavit se k volební urně i mimo místo svého trvalého bydliště.

Markantní rozdíl je například v Dačicích, kde si pro 1. kolo prezidentské volby občané vyzvedli 41 voličských průkazů, ale pro druhé kolo už celkem 114 průkazů.

V Jindřichově Hradci na první kolo vydali 203 voličských průkazů a na druhé 168 průkazů.
V Třeboni bylo vydáno celkem celkem 116 průkazů, z toho 44 v prvním kole.

vyzva