Bouřka se silnými poryvy větru opět lámala stromy na Jindřichohradecku. Podle tiskové mluvčí hasičského záchranného sboru Venduly Matějů sice pondělní řádění živlů nebylo tak silné jako v předchozích případech, hasiči se ale přesto nenudili.Polámané stromy odklízeli jednotky hasičů v pondělí večer v Pleších, Majdaleně, Dvorech nad Lužnicí, Jindřichově Hradci, Hadravově Rosičce, Nové Včelnici, Českém Rudolci, Hrdlořezích a Županovicích. V noci z pondělí na úterý pak v Chlumu u Třeboně a Ostojkovicích. Ráno byli přivoláni ke spadaným stromům ještě do Třeboně, Dolní Radouně a Vlčice.

V poslední době se bouřek přes Jindřichohradecko přehnalo opravdu hodně. Jak však jednat, pokud nás bouřka zastihne venku?

Vedoucí pracoviště krizového řízení havarijního plánu obyvatel v Jindřichově Hradci Jiří Hruška připomíná základní věci: "Nejdůležitější rada je používat selský rozum, být obezřetný a nevystavovat se zbytečně rizikům. Když se blíží bouřka, schovejte se. Často lidé podceňují, že dochází k elektrickým výbojům a velkým poryvům větru. Větve, stromy ale i dráty elektrického vedení pak mohou spadnout na stan, chatu nebo auto," uvedl. „Nezapomeňte, že i voda je dobrý vodič. Stalo se nám, že blesk uhodil 16 kilometrů daleko a přesto došlo při koupání k úmrtí."

Největší nebezpečí hrozí při pobytu v otevřeném terénu. V tom případě se doporučuje přečkat bouřku v podřepu s nohama a rukama u sebe na zem si rozhodně nelehejte.

Simona Vaňková