Sehnat práci na pár letních týdnů není snadné, ta lepší je zamluvená i rok dopředu.

,,Výpomoc potřebujeme celý rok, takže se místa plní postupně. Na léto máme zatím obsazené tři čtvrtiny potřebných brigádníků,“ řekl vedoucí jindřichohradecké Hypernovy Petr Masopust.

Letos hypermarket bere i šestnáctileté, ale přednost mají plnoletí. Podle Masopusta by brigáda měla být minimálně na měsíc. Studenti mají stejné platové i pracovní podmínky jako ostatní nastupující zaměstnanci.

,,Nejčastěji brigádníci doplňují zboží nebo jsou za pokladnou, tam musí podstoupit krátké proškolení, jak s kasou zacházet. Většina se ale zaučí během chvilky,“ dodal Masopust.

V jindřichohradecké pekárně se během léta vystřídá 40 až 50 brigádníků. Už teď ale zbývají jen poslední místa. ,,Upřednostňujeme plnoleté brigádníky, protože mohou chodit i na noční. Lepší také je, když je brigáda delší, ne jen třeba na týden,“ vysvětlil ředitel jindřichohradecké pekárny DK Open Jindřich Kabeš.

Brigádníci v pekárně většinou vykonávají různé pomocné práce u strojů a každý z nich musí mít zdravotní průkaz od lékaře. ,,V pekárně jsem dělala i loni. Není to žádná sláva, ale jsem ráda alespoň za něco,“ přiznala studentka z Jindřichova Hradce Jana Pechková.

V jindřichohradeckém Fruko-Schulz neberou brigádníky buď vůbec, nebo jen minimálně. ,,Potřebujeme jen výpomoc při dovolených. Tu zajišťují většinou děti zaměstnanců,“ poznamenal majitel Vladislav Blecha a dodal, že brigádníci vypomáhají většinou jen na výrobní lince.

Typickým letním zaměstnáním studentů je průvodcovství. O provádění na jindřichohradeckém zámku je velký zájem. Většina míst je ale obsazená stálými a osvědčenými brigádníky. ,,V tuto chvíli není volné ani jedno místo,“ vysvětlila Olga Hošková z jindřichohradeckého zámku.

Eliška Bučinová