Tisíců řidičů se dotkne od 1. listopadu v ulicích Budějovic rozšíření zón s placeným stáním, které připravuje radnice. Chystanou akci má provázet velká informační kampaň.

Podle náměstka primátora Viktora Lavičky se bude jednat například o dopis s konkrétními informacemi. Ten dostanou obyvatelé dotčené lokality mezi Pražskou třídou a řekou Vltavou. „Bude tam, co lidé musejí udělat pro to, aby získali parkovací oprávnění,“ říká Viktor Lavička.

Velká změna nastane od 1. listopadu a protože neovlivní jen zmíněnou část jihočeské metropole, tak se informační kampaň dotkne celého města i obcí v okolí.

Od 1. září například bude spuštěn také vylepšený web na adrese parkovanicb.cz, který jednodušším způsobem nabídne podrobnosti k projektu. Navštívit lze třeba i kancelář dopravního podniku v IGY.

Velká změna ovlivní nejen obyvatel lokality mezi Pražskou třídou a řekou Vltavou, ale také ty, kteří zde zatím zadarmo nechávají svá vozidla při cestách do jihočeské metropole.

ZOUFALÉ HLEDÁNÍ

A podle radnice jsou právě dojíždějící řidiči velkým problémem lokality, kde se místo k parkování hledá až zoufale těžko. Jak již dříve uvedl pro Deník primátor Jiří Svoboda, cílem rozšíření parkovacích zón je upřednostnit občany města před přespolními řidiči. V modře vyznačených plochách proto budou smět parkovat jen občané Budějovic, kteří zde bydlí. „Cizincům“ však radnice nabídne alternativy.

V polovině srpna byla například do zkušebního provozu uvedena rozšířená část záchytného parkoviště v Jírovcově ulici. Podle náměstka primátora Viktora Lavičky nyní celkem plocha pojme 438 vozidel. A navíc odtud do centra jezdí bezplatně elektrobusy městské hromadné dopravy.

INFORMAČNÍ KAMPAŇ

Úpravu dopravních poměrů bude provázet i velká informační kampaň, která se zaměří na obyvatele lokality, celého města i okolních obcí.

Při oznámení termínu rozšíření parkovacích zón dalo vedení města najevo, že pro něj padl projekt zřízení dalšího regulérního parkoviště na náplavce u Dlouhého mostu. „Rada města schválila ukončení nájemní smlouvy,“ konstatoval Jiří Svoboda k ploše, jež patří Povodí Vltavy. Primátor doplnil, že opakovaně se nepodařilo ve výběrovém řízení najít firmu, která by byla ochotna provést nutné stavební práce v řádu několika milionů korun.

Náplavka měla podle představ radnice nabídnout několik desítek míst, ale v omezeném režimu pouze přes den a s povinností vyklidit urychleně plochu třeba při nebezpečí povodně. Aktuálně se počítá s využíváním náplavky pro automobily jen příležitostně – například při výstavě Země živitelka a přímo u Vltavy by mělo také vzniknout molo pro malá plavidla.

Na druhou stranu ale bylo nedávno rozšířeno parkoviště města v ulici Na Dlouhé louce. A v příštích letech chce radnice realizovat u sportovní haly ve Stromovce nový objekt, který by zásadně navýšil možnosti stání vozidel na ploše, která je v docházkové vzdálenosti od centra.

Z historického centra Budějovic se postupně rozšiřují parkovací zóny do dalších částí města. Aktuálně se bude jednat o lokalitu mezi Pražskou třídou a Vltavou. Předtím to byla lokalita mezi Pražskou třídou, Rudolfovskou třídou a Nádražní ulicí. Modré zóny jsou vyhrazené jen obyvatelům lokality s trvalým bydlištěm nebo místním podnikatelům. Přespolní řidiči smějí na jiných vyznačených plochách stát při zaplacení hodinové sazby.