Podle vyjádření jeho tiskové mluvčí Hany Štěpánkové speciální zákon o matrikách totiž stanoví, kdo z matriky může údaje získávat. „Pro účel vítání občánků to zákon o matrikách neumožňuje. Z toho plyne, že obce musí pro získávání osobních údajů respektovat obecný zákon, kterým je zákon o ochraně osobních údajů, a mít pro získání údajů o narozeném dítěti souhlas rodičů," uvedla.

„Víme o tom a budeme se snažit najít cestu, abychom se nedostávali do konfliktu s Úřadem pro ochranu osobních údajů, ale zároveň abychom o tyto akce naše občany nepřipravili," uvedla vedoucí jindřichohradeckého odboru sociálních věcí Zdeňka Šindelářová. Podle ní bohužel podobné předpisy ne vždy vystihují skutečnou praxi. „My tyto údaje rozhodně nezneužíváme. Naopak o vítání občánků je zvláště v poslední době ohromný zájem a hlásí se i lidé z okolí Jindřichova Hradce, zda by nebylo možné se ho účastnit," upozorňuje.

Řešení se bude hledat ve spolupráci s matrikou. „Je možné, že se tam budou rodičů ptát, zda mají zájem se vítání zúčastnit. Nechceme, aby to zašlo k tomu, aby se o účast museli rodiče hlásit sami," předesílá vedoucí odboru. V takovém případě je ale problém u těch, kterým se děti nenarodily v Jindřichově Hradci. „Lidé se na to těší, vítání miminek berou jako slavnostní akt a tohle je opravdu zbytečný problém," uzavřela.

Že je vítání občánků pro všechny tradiční a oblíbenou záležitostí míní i ti, kterých se to týká nejvíc, tedy rodiče. „Určitě by tato tradice měla zůstat jak je. Každý rodič chce jistě přivítat na úřadech svého malého občánka. Já jsem z toho měla moc velkou radost, když nám přišla pozvánka a bylo to moc pěkné," říkáNaďa Lidralová ze Starého Města pod Landštejnem.

Problém ale nenastává pouze při organizování slavností pro ty nejmladší, ale také při předávání gratulací těm nejstarším občanům. Ani zde totiž nesmí obce čerpat údaje z matrik a senioři by tak o blahopřání od představitelů úřadů mohli také přijít.

„Přitom nám se spíš stává, že se ti oslavenci, kteří třeba nějakým nedopatřením byli opomenuti při gratulacích, cítí dotčeni, že jsme je vynechali. Senioři se na to skutečně těší a dělá jim to radost, že si na ně vzpomeneme," říká Zdeňka Šindelářová.

S tím se shoduje i matrikářka z obecního úřadu ve StudenéMiroslava Janoušková. „Blahopřát se chodí seniorům k narozeninám, ale i třeba k výročí svatby. Chceme jim tu chvilku udělat slavnostnější a je to potěší, že na ně obec myslí v kterémkoli věku. Musíme to nějak vyřešit, abychom neměli problém s Úřadem pro ochranu osobních údajů, ale určitě v těchto slavnostech budeme pokračovat," rozvedla Miroslava Janoušková.

V Třeboni řeší pozvánky na vítání občánků trochu jinak. „Čerpáme z evidence obyvatel, nikoli z matričních knih, a to na základě stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů, které máme k dispozici," uvedla tisková mluvčí třeboňského úřadu Jitka Bednářová. „Co se týká uveřejňování jmen, v případě jubilantů je vůbec nezveřejňujeme, v případě svateb je zveřejnění v městském periodiku řešeno písemným souhlasem novomanželů, v případě fotografií z vítání občánků k tomu též rodiče dávají souhlas," dodala.

Petra Jouzová