Podle chystané novely zákona z pera ministerstva vnitra, by museli přebírat doporučené zásilky za lidi, kteří mají na úřadu hlášený trvalý pobyt. Ministerstvo tak chce zamezit tomu, aby ti, kteří takto řeší své problémy s úřady či soudem, se nemohli vymlouvat na to, že jim nebyla doručena obsílka.

Například v Jindřichově Hradci je tímto způsobem k pobytu hlášeno na šest stovek občanů. Podle tajemníka městského úřadu Karla Přibyla by naplňování takové legislativní úpravy přineslo nejen značnou byrokratickou zátěž, ale nejspíše by se i minulo svým účinkem.

„Nevím, co tím legislativci sledují. Dnes je praxe taková, že pokud si lidé hlášení u nás zásilku nepřeberou, tak je za deset dní považována za doručenou, takže by to celkem žádný efekt nepřineslo. Možná by to znamenalo urychlení o několik málo dní, ale při tom, jak dlouho trvají například soudní procesy, mi to připadá zanedbatelné," říká jindřichohradecký tajemník.

Počtem obyvatel hlášených k trvalému pobytu na úřadu přitom Hradec nijak nevybočuje, statisticky takto řeší své trvalé bydliště zhruba každý třicátý Čech. Mnozí se tak vyhýbají například exekucím nebo soudním tahanicím, ale svou adresu tak mají vyřešenou i regulérní bezdomovci. Přesto většina lidí považuje podobné snahy ministerstva za bezprecedentní zásah do soukromí.

„Je zajímavé, že psaní do vlastních rukou mi na poště nemůže vyzvednout ani blízký příbuzný a nejednou by tuto pravomoc měl mít nějaký úředník, to je zvláštní," myslí si Věra Fenclová z Jindřichova Hradce.