České Budějovice jsou prvním městem v republice, kde mohou zájemci monopost stáje Alfa Romeo vidět. Specialista komunikace Orlen Unipetrol RPA Michal Procházkadodal, že vystavený stroj je vizuálně prakticky totožný se současnými monoposty stáje Alfa Romeo, které závodí v seriálu mistrovství světa vozů formule 1. "Příliš se neliší. Samozřejmě ve formuli 1 přichází v každé sezoně nějaké novinky, takže se třeba mění bezpečnostní prvky a podobně. Myslím si ale, že lidé rozdíl ani nepoznají, pro laika je to určitě stejné jako současné monoposty ve formuli 1," uvedl Procházka.

Alfa Romeo představuje svůj monopost na čerpacích stanicích Benzina Orlen, která je partnerem stáje. Lidé mohli v minulých dnech stroj vidět v Polsku, nyní je v Česku a následně zamíří do Německa. Po Českých Budějovicích bude v republice vystaven v Plzni, v Bochově na Karlovarsku, v Praze, Litvínově, Hradci Králové, Brně a Ostravě.

Nový motýlí pavilon Papilonia Lipno byl otevřen pro veřejnost v Lipně nad Vltavou
V motýlím domě v Lipně létají mezi návštěvníky stovky okřídlených krasavců

"Závody formule 1 s těmi nejlepšími jezdci přitahují fanoušky z celého světa. Podle výzkumu dosáhla celková sledovanost podniků formule 1 na 51 celostátních stanicích úrovně 400 milionů diváků. Mezinárodní skupina Orlen nabízí paliva a produkty po celém světě. Globálně se tak prezentujeme ve spojení s prestižní značkou jako je právě Alfa Romeo Racing Orlen," uvedl předseda představenstva skupiny Orlen Unipetrol Tomasz Wiatrak.

Vystavovaný monopost je dlouhý více než pět metrů a váží přibližně 700 kilogramů. Z nuly na 100 kilometrů v hodině zrychlí za 2,6 vteřiny a maximální rychlost během závodu dosahuje 378 kilometrů v hodině. "Jeho cena je skutečně těžko vyčíslitelná. Odhadem můžeme říct, že se bavíme o sumě v řádech desítek milionů korun," řekl Procházka.