Důvodem je její vysoká energetická náročnost, a také žádný plán, jak by se dala využít.

Nenáročné využití

„Nejlepší využití by bylo nějaké nenáročné na otop, protože zateplení budovy není nejlepší. Takže například sklad,“ sdělil starosta městyse Jiří Hájek. Budova školky patří odborové organizaci, pozemek, na kterém stojí, je však městyse. Ten by ho byl ochotný i prodat, pokud by o školku měla zájem třetí osoba, například nějaká firma. Školku městys zatím také vytápí, protože jinak by rychle chátrala.

Odborové organizaci patří i dům kultury v Chlumu u Třeboně. „Provozujeme tam loutkové divadlo, kdyby kulturní dům organizace náhodou prodala, mohlo by pak být v bývalé školce. Nebo také cvičení, pro které je tělocvična v základní škole malá,“ míní Marcela Přikrylová z Chlumu u Třeboně. Odborová organizace měla ve školce nějaký čas také turistickou ubytovnu sloužící například pro školy v přírodě, nyní se v budově nic neděje a je prázdná.

Žádné upotřebení

Další tamní lidé mají o nějakém novém praktickém využití školky pochybnosti. „Myslím si, že by ji městys neměl kupovat, protože nemá žádné upotřebení,“ tvrdí obyvatel Chlumu David Tlachna.

Podobný názor sdělil na čtvrtečním zasedání zastupitelstvu městyse i zastupitel Jaroslav Medek, který se byl společně se starostou ve školce v úterý podívat.

„Nejsem pro, aby městys školku koupil. Musely by do ní přijít velké investice. Milion korun by určitě nestačil. Musela by se změnit funkčnost stavby, provést zateplení a výměna oken,“ uvedl.

„Zkusíme o školce hlasovat i příště a mezitím třeba přijdeme na nějaké rozumné využití. Můžeme si také podat inzerát,“ zakončil Hájek.

Co vy na to? Měl by městys budovu bývalé školky od odborářů odkoupit a jak by ji měl případně využít. Hlasujte v anketě vpravo u článku. Napište svůj názor do diskuze pod článkem.