Zdravotníci hlavně radí hodně pít a stále doplňovat tekutiny. Podle jednatelky 3. místní skupiny jindřichohradeckého oblastního spolku Českého červeného kříže Jitky Čechové v takových vedrech hrozí přehřátí organismu a dehydratace.

Dodržovat pitný režim a za den přijmout dva až tři litry tekutin doporučuje i Radka Míková z prodejny bylinek na jindřichohradeckém náměstí Míru. „Nejlepší je obyčejná voda, ale dobrý je i zelený čaj nebo čaj z citrónové trávy," říká. Naopak by se lidé měli vyhýbat zázvoru nebo skořici. „Ty totiž náš organismus zahřívají," vysvětluje. Nemělo by se pít ani příliš mléka, ale naproti tomu jogurty a zákysy jsou v horku vhodné, protože pomáhají s ochlazováním, stejně jako citrusy.

Opatrní by lidé měli být také s opalováním. „Evidujeme skutečně velké množství případů rakoviny kůže a stále lidem klademe na srdce, aby se přílišnému slunění vyvarovali," upozorňuje hradecká dermatoložka Helena Jachnová. Lidé by se podle ní neměli slunci rozhodně vystavovat v poledních hodinách a pokud se na slunce vydají, měli by použít opalovací krém s faktorem 50.

„Nemusí se bát, že se neopálí. Podstatné ale je, že se nespálí," dodává.

Podle zdravotnice Českého červeného kříže Jitky Čechové je rozdíl mezi úžehem a úpalem v tom, jak a kde vzniká. „Úžeh hrozí při přímém pobytu na slunci a úpal vzniká v prostředí, kde je vysoká teplota.  V obou případech je nejdůležitější přesunout postiženého od zdroje tepla. Přikládat studené obklady, podávat minerálky, které doplní i pocením ztracené ionty a nebo vlažný čaj. Rozhodně ale nedoporučuji nějakou ledovou sprchu, ochlazování musí být postupné," radí zdravotnice.

Zdůrazňuje, že mezi ohroženou skupinu patří hlavně senioři, kteří by neměli zapomínat na dodržování pitného režimu a v těch největších vedrech, pokud je to možné, ani nevycházet.

(nov, jop)

Typy přehřátí

Úpal: vzniká v přehřátém prostředí, projevuje se zvýšenou teplotou, malátností, zvracením, ztrátou vědomí, bolestí hlavy 
a může rychle přejít do šoku
Úžeh: hrozí při pobytu na přímém slunci, má typické příznaky jako neurologické a oběhové potíže, bolest hlavy, závratě, zrudnutí pokožky hlavy, potíže se mohou projevit se zpožděním