Stejně jako loni, tak i letos se zpívalo také v Doňově. "V Doňově se nás letos sešlo kolem 40 místních a nově také několika přespolních zpívajících," upozornila Lenka Jirsová.

Na akci Česko zpívá koledy se vypravili lidé také na náves v Lodhéřově. Okolo rozsvíceného vánočního stromku se tu sešlo na šest desítek lidí. "V krásné vánoční atmosféře jsme si zazpívali společně šest koled a užili jsme si společně předvánoční atmosféru. Pro zahřátí byl připraven dětmi ze základní školy výtečný vánoční punč," vyzdvihl ředitel školy Karel Král.

Zpívalo se i na náměstí v Lomnici nad Lužnicí, kde se příchozí přidávali k místním dětem, které celému zpívání vévodily.

V Lužnici se dnes sešli už dříve než v 18 hodin. "Děti z naší mateřské a základní školy nejprve předvedly krátké předvánoční vystoupení. Sešlo se více než sto lidí, podával se dětský punč i punč pro dospělé, bylo to pěkné setkání," pochválila starostka Miroslava Kolouchová.

V Českých Velenicích předzpívávala českovelenická vokální skupina Glamini a o hudební doprovod se postarala Základní umělecká škola Třeboň, pobočka České Velenice. "Kvůli nepříznivému počasí se zpívání konalo v Česko-rakouském komunitním centru FENIX," zmínila Jana Šubrtová.

Akce se vydařila také v Číměři, kde zpívali i ti nejmenší za účasti paní učitelky z mateřské školky i místní občané. "Na občerstvení byl vánoční punč, vánočka a cukroví. Letošního roku nás hudebně doprovázeli bratři Kocarovi. O to bylo zpívání zajímavější," říká Dana Běhounová. 

Stovka zpěváků se sešla také v Kunžaku. "Letos jsme si zazpívali v lepším počasí než loni. Při vzpomínce na loňský liják je mi zima ještě teď," vzpomíná Josef Drobil. "V blízkosti vánočního stromu u kašny a vánočně osvětlené základní školy panovala velmi příjemná atmosféra. Letos jsme ke společnému zpívání přidali i hudební doprovod, a to akustickou dvanáctistrunnou kytaru a triangl. Zazpívali jsme si všechny koledy, které byly letos určené a ještě jeden malý bonus na závěr. Přítomným se tahle akce moc líbí a jsou rádi, že něco takového existuje. Tak příští rok zase znovu!" těší se Josef Drobil.

Stejně jako po celé České republice, tak i v Nové Bystřici se s úderem 18. hodiny rozezněly koledy. "Počasí sice nepřálo, ale nemohlo zabránit dětem ani dospělým, zpívat z plných plic v atriu KD Koruna. Děti základní školy, jenž pěly a hrály na nejrůznější hudební nástroje za doprovodu svých učitelů, si připravily i krátké vánoční básně, které byly recitovány mezi jednotlivými koledami. Ani v tento den novobystřičtí nezůstali doma a přišli v hojném počtu pomoct navodit velice milou předvánoční atmosféru," vypověděla Eva Fittlová z bystřického infocentra. 

V Okrouhlé Radouni si společně zazpívali nejen místní, ale i obyvatelé Horní a Kostelní Radouně. "Úžasná atmosféra, zpěv, pohoda, svařák. Setknání lidí napříč Radouněmi je velmi příjemná tradice," vyzdvihla Andrea Šívrová.

Více zpěváků než v loňském roce se sešlo také v Třeboni na Masarykově náměstí, kde k té správné atmosféře přispěl i jemně poletující sníh. Třeboňská základní umělecká škola, která i letos na akci spolupracovala s městem. "Škola opět zvolila jiné provedení. Vloni s bicími, za které se posadil ředitel Matouš Řeřicha, letos byly elektronické varhany a sbor zpěváků, pedagogové i školáci," vylíčil Luděk Švejcar z odboru kultury. Dodal, že v diváckém sboru byly hodně slyšet děti. "Nejmenším opravdovým zpěvákům byly dva tři roky. A zpívání u vánočního stromu a u betléma pokračuje minikoncertem vánočních písní v podání třeboňské country kapely Hráz," dodal.

Nadšení panuje také ve Starém Městě pod Landštejnem, kde si do kostela Nanebevzetí Panny Marie přišla zazpívat koledy bezmála stovka místních. "Bylo to úžasné, vydařilo se jak zpívání, tak i divadelní Vánoční příběh, který zahrály místní děti. Oproti předchozím rokům to byla opravdu vydařená akce," vyzdvihla starostka Alena Šindlerová.

Zpívalo se ale také na dalších místech Jindřichohradecka. V Hradišti u Nové Bystřice, kde se akce Česko zpívá koledy účastní pravidelně, dokonce padl rekord. "Loni nás bylo 99, letos 102. Na to, že je tady normálně jen kolem padesáti obyvatel, to je skvělé," jásala Jana Aljančičová, která zde zpívání organizuje. Jak dodala, ani po odzpívání všech společných písní se lidé domů nerozešli. "Zůstali při svařáku, povídá se dál. Je to zase moc hezké. I divadlo se moc povedlo, některé maminky i uronily slzu," dodala.

V 18 hodin se všichni chopili zpěvníků a nejen na jindřichohradeckém náměstí zaznělo pět stejných koled a navíc jedna společná vánoční píseň. Na zpívání přišly i Vendula a Markéta Jírovy z Jindřichova Hradce, a to vůbec ne poprvé. "Chodíme pravidelně, koledy máme rády. Je to tady hezké, taková pohoda," shodly se. 

Na náměstí Míru přišel také Vlastimil Balo z Radouňky s vnoučkem Matýskem. "Loni jsme byli také, ale letos jsme si nebyli jistí, jestli to zvládneme, jestli nebude vnouček spinkat. Ale říkal, že vydrží," usmíval se dědeček. 

Až z Prahy přijela Tereza Holmanová: "Přijela jsem až z Prahy, podívat se na malého bratránka, který hraje na flétnu a zpívá a musím říct, že zpívají moc hezky. Je tu i příjemná atmosféra," míní.

Děti zpívaly krásně i podle Ludmily Holcové z Jindřichova Hradce. "Jsou opravdu moc šikovné a akci příjemně zahájily. Na této akci jsem byla i minulý rok," dodala.

Na pódiu zpívala i dcera Lenky Macků z Jindřichova Hradce. "Nemohli jsme si akci nechat ujít. Rovnou jsme si ve stánku dali i něco dobrého k jídlu a pití," zmínila a její dcerka Karolína dodala, že si to moc užila. "Koncert byl super. Dneska už bych zpívat nechtěla, ale zítra klidně zase," říká s úsměvem.

Z Českých Budějovic přijela Markéta Římanská. "Jezdíme každý rok. Máme tu známé a v Jindřichově Hradci se nám zpívání líbí mnohem více. Je to takové víc rodinné a je tu úžasná vánoční atmosféra. Také tu jsou dobré punče, které nás při zpívání vždy zahřejí. Letos jsme si akci moc užili a příští rok určitě přijedeme znovu. Nesmím také zapomenout pochválit děti ze základní školy, které měly moc hezké vystoupení," vyzdvihla.

V Jindřichově Hradci na náměstí Míru začal program předvánoční akce Deníku Česko zpívá koledy. Čekání na společné zpívání všem zpestří několik hudebních vystoupení. Jako první vystoupil dětský sbor z 2. základní školy pod vedením Vladimíra Bartoše.  Po dětech přišlo vystoupení muzikálové zpěvačky Lucie Pragerové.

Pět koled zazní dnes v 18 hodin napříč celou Českou republikou. Zpívat se bude i v šestadvaceti městech a obcích na Jindřichohradecku.

V Jindřichohradeckém deníku dnes máte i zpěvník na Česko zpívá koledy.Zdroj: Deník/Lenka Novotná

Nezapomeňte na zpěvník.

Zazpívat si můžete ale i na dalších místech. Například v Lodhéřově setkání organizuje tamní škola. „Akce se uskuteční na návsi v Lodhéřově od 18 hodin u rozsvíceného vánočního stromku a přijde nás doufám podpořit i veřejnost a aktivně se zapojí. K občerstvení bude pro přítomné připraven opět vánoční nealkoholický punč," zve na lodhéřovské zpívání ředitel malotřídky Karel Král.

Texty koled, které v 18 hodin zazní, najdete v dnešním vydání Jindřichohradeckého deníku. Ti z vás, kteří si dnes tento zpěvník přinesou na jindřichohradecké náměstí Míru, mohou si zde již od 16 hodin vylosovat drobný dárek.

Zazpívat si můžete společně také v dalších místech regionu:

Jindřichův Hradec, Kardašova Řečice, České Velenice, Hamr, Lomnice nad Lužnicí, Hradiště, Suchdol nad Lužnicí, Nová Bystřice, Okrouhlá Radouň, Kostelní Radouň, Horní Radouň, Nová Včelnice, Staré Město pod Landštejnem, Číměř, Kunžak, Horní Pěna, Malíkov nad Nežárkou, Rodvínov, Roseč, Třeboň, Jarošov nad Nežárkou, Lužnice, Velký Ratmírov, Lodhéřov, Hůrky a Doňov.