Teprve až včera po půl druhé ráno mohl tajemník jindřichohradeckého městského úřadu Karel Přibyl ohlásit za celý správní obvod, že je hotovo. Právě na okrsek na Nežárce čekal i celý Jihočeský kraj.

Jak zdůraznil zapisovatel této okrskové volební komise Bohumil Krejčí, neměli při sčítání hlasů žádný zádrhel. Ale jedná se o největší okrsek ve městě a sčítání výsledků prostě trvá. Bohumil Krejčí v této komisi pracoval již čtvrté komunální volby a podle něj pozdní zpracování hlasů není až tak neobvyklé. „Již jednou jsme končili až hodinu po půlnoci," zmínil a pokračoval, že i samotní členové komise byli šikovní, byť se ve většině jednalo o mladé studenty, kteří se snažili sčítání dělat pečlivě s důslednou kontrolou.

„Jeden z komise zapisoval čárky a další dva ho kontrolovali. Na každý lístek se podívali dvakrát, aby vše bylo dobře. Jsme největší okrsek a při čtyřiapadesáti procentní účasti jsme měli hlasovací lístky od 632 voličů. Z toho  zhruba 80 lidí označilo jenom stranu a zbytek křížkoval kandidáty napříč politickým spektrem, takže jsme se museli u každého lístku nejdříve ujistit, že není zakřížkováno víc kandidátů než 27, a pak teprve čárkovat," vysvětluje Bohumil Krejčí důvod, proč sčítání na Nežárce trvalo zhruba dvanáct hodin.

Přidal další poznatek, že tentokrát, ačkoliv se jedná o okrsek, který hodně dává přednost pravici, tentokrát v něm výrazně zabodovala ČSSD.

Pokud by se však někdo podívat na počet voličů v jindřichohradeckých okrscích, zjistí, že největší je číslo dvě, který zahrnuje Masarykovo náměstí, Klášterskou a Jarošovskou ulici. Má 1555 voličů, ale volební účast byla necelých 30 procent. Podle tajemníka městského úřadu Karla Přibyla je to sice okrsek největší, ale zhruba šest stovek voličů jsou ti, co mají adresu na městském úřadu. „Takže ve skutečnosti je i na sčítání hlasů menší než Nežárka," doplnil.

Jako první na Jindřichohradecku dorazila s výsledky na dačický městský úřad komise z Dobrohošti, a to v sobotu krátce po půl třetí.

V Jindřichově Hradci první dorazila komise z Drunčí, a to ve 14.39 hodin, za šest minut po nich z Okrouhlé Radouně a za další minutu z Jindřiše. „Ve čtvrt na čtyři zde byl i první okrsek z Hradce, a to Matná, kde je málo voličů," uvedl tajemník Karel Přibyl.

V Třeboni byla podle mluvčí městského úřadu Jitky Bednářové první Klec, jejíž komise přijela ve 14.49 hodin.
Krátce před 16. hodinou už bylo v Jindřichově Hradci „odbaveno" přes čtyřicet ze 104 volebních okrsků. Na chodbě panoval až nezvyklý klid a netvořily se ani žádné fronty oproti jiným volbám. Dorazily i členky volební komise z Příbrazi. Podle Lenky Neumanové volilo tam kolem padesáti procent voličů.

Podle Karla Přibyla byla tentokrát zejména v malých okrscích vysoká chybovost. „Někde například nesesčítali hlasy ze stran. Naštěstí se vše dalo velice rychle vyřešit a nedostatky odstranit," zmínil s tím, že ve velkých okrscích již výsledky zpracovávají na počítačích. A tam je program, když udělají chybu, nepustí dál.
A zpracování výsledků pak hlavně záleží na kapacitě komise. Zároveň vyzdvihl „propustnost" na centrální web. „Bylo to velice rychlé, prakticky, když už okrsková komise z předání odcházela, tak se výsledky objevovaly na webu. Takže přenos dat fungoval dobře," doplnil.