S takovými plány ve středu krátce po poledni opustili českobudějovickou vazební věznici jedenačtyřicetiletý Petr a o rok mladší Pepa.

Byli prvními, kdo v Českých Budějovicích svlékli vězeňský mundúr díky amnestii, kterou prezident Václav Klaus vyhlásil u příležitosti 20. výročí samostatného českého státu.

„Krásnější dárek k narozeninám jsem nemohl dostat," rozdával úsměvy Pepa, který 15. ledna oslaví čtyřicetiny. „Když jsem se o amnestii dozvěděl, zažíval jsem nádherné pocity. Sedět tu ještě rok, anebo jít hned za rodinou, to je hodně velký rozdíl," porovnal muž, jenž si měl odsedět 22 měsíců za neplacení výživného. Díky amnestii si odpykal přesně polovinu trestu.

O sedm měsíců dříve se včera z vězení vracel domů za rodinou Petr. „I já jsem se za mříže dostal kvůli alimentům. Amnestie je jako sen. Zajdeme na dvě piva a pak už honem na vlak a za dětmi," měl Petr jasno o náplni prvních hodin na svobodě.

Když se vězni dozvěděli o tom, že prezident Klaus vyhlásil dílčí amnestii, zavládl prý v celách neklid. „Diskutovali jsme, koho se amnestie může týkat. Mysleli jsme, že se bude vztahovat jen na nás, alimentáře," popsal Pepa.

Po roce se měl včera na svobodu díky amnestii dostat i pan Vlastimil. Jeho přítelkyně Miluše Korodyová na něj před vazební věznicí čekala už od deseti hodin dopoledne. Kolem budovy se zamřížovanými okny vydržela korzovat několik hodin.

„Podmínky amnestie se na přítele odsouzeného za neplacení výživného vztahují, tak doufám, že ho pustí," řekla paní Miluše. V televizi slyšela, že první vězně by měli propustit kolem desáté dopoledne, a tak v tento čas před věznici dorazila. „Už se na přítele moc těším, určitě uspořádáme i malou oslavu," doplnila Miluše Korodyová.

Brány budějovické vazební věznice má díky amnestii opustit na 60 vězňů.