Ocenění za mimořádný počin v různých oblastech společenského života ve městě získá dorostenecký oddíl kuželek TJ Centropen Dačice, dále Josef Doležal a Marie Šedová.

Jak sdělil starosta Dačic Karel Macků, v kategorii Sport město oceňuje dorostenecký tým kuželkářů Centropenu, který získal loni poprvé v historii klubu titul mistrů České republiky. V kategorii Výchova a vzdělání byla cena udělena Josefu Doležalovi za jeho celoživotní přínos v oblasti práce a vzdělávání mladých lidí, odborné vedení studentů učiliště a mladých dělníků.

Třetí oceněnou osobou je Marie Šedová, a to v rámci kategorie Jiné. „Paní Šedová oznámila požár v panelovém domě v Jiráskově ulici v Dačicích. Díky jejímu včasnému oznámení došlo k záchraně života majitele bytu a k zamezení rozšíření požáru na další byty. Tím byl ochráněn mnohamilionový majetek," popsal Karel Macků. Na udělení ceny Marii Šedovou podle jeho slov navrhla policie.

Případ se podle policejní mluvčí Hany Millerové stal 6. dubna 2013, kdy ve 2.19 hodin na linku 112 volala žena, že na balkoně v 8. patře panelového domu hoří a odkapává již plast. Jak upřesnila, na místo byla přivolána policejní hlídka a hasiči. „Policisté bouchali na dveře, za kterými slyšeli člověka, který však s nimi nekomunikoval. Tak v souladu se zákonem o policii hlídka násilím otevřela dveře a vnikla do bytu. Muž ležel na chodbě a nad ním se válel štiplavý kouř. Měl velké štěstí, že se ho podařilo vytáhnout včas," popsala mluvčí s tím, že se hasičům díky včasnému oznámení podařilo zabránit rozšíření požáru na další byty. Ceny města Dačice za rok 2014 budou předány na Slavnostním večeru města, který se uskuteční 9. října.