Vycestovat bez nutnosti vyplňování registrací při zpáteční cestě domů mohou také lidé v rámci tzv. malého příhraničního styku. Za nákupy či výlety do Německa Češi mohou bez registrace na dvanáct hodin. Podle Česko – německé obchodní a průmyslové komory mohou Němci přijet do Česka bez nutnosti registrování na čtyřiadvacet hodin. Výjimka z registrace a testů platí také pro řidiče kamionů pokud vstup doloží.

Covid pas - Ilustrační foto
Zpřísnění opatření proti covidu netrápí hygienu ani kraj. Jsme napřed, vzkazují

V případě překročení časové lhůty musejí od pátku 9. července při vstupu do České republice vyplnit on-line registraci a mít v kapse negativní výsledek testu. Stejně jsou na tom také pendleři, kteří v Německu zůstávají déle než týden. S registrací mohou přijet ti, kdo mají k dispozici test, nejméně 14 dnů od druhé dávky očkování či doklad o prodělání covid-19 v uplynulých 180 dnech.

Bez zmíněných dokladů Němci sice mohou v rámci malého pohraničního styku ČR navštívit, ale zajít mohou jen do obchodů. Při návštěvě restaurace či využití služeb se musejí při případné kontrole některým z dokladů stejně prokázat.

Nepříjemný host... Muže kousla do genitálií krajta.
Na toaletě u sousedů kousl občana had, přímo do genitálií

Pro cesty do Německa není nutné splnit podmínku testu, karantény nebo registrace s výjimkou letecké přepravy. Jednotlivé spolkové země ale mohou mít vlastní pravidla, v některých okresech Bavorska je nutné mít jeden z dokladů v případě, že by dotyčný chtěl přenocovat v hotelu.