BANDUNG

Z Yogyakarty odjíždíme do Bandungu. Je to přes osm hodin jízdy, takže volíme noční vlak. Máme „Bisnis“ třídu. Je to ta druhá nejlepší. Dost místa na nohy, dá se pohodlně spát.

Bandung je hlavním městem provincie Západní Jáva. Má kolem 2,4 milionu obyvatel. Leží ve vnitrozemí v údolí, obklopeném horami vulkanického původu. Tato poloha je považována za výhodnou.

Pro „průzkum“ města volíme „BANDUNG TOUR ON BUS“. Jízda trvá hodinu a půl, ale čekali jsme od toho trochu více. Ale vlastně tady žádné výrazné památky nejsou. Ústřední „budovou“ města je mešita Masjid Raya Bandung.

Zdržujeme se zde pouhé dva dny. Už na nás čeká JAKARTA.

JAKARTA

Hlavní a největší město Indonésie. Má přes 9 milionů obyvatel, ovšem s aglomerací přes 26 milionů. Hodně přelidněné.

Kdysi jsem viděla operetu s názvem Bratránek z Batávie. A nikdy pořádně nevěděla, co to ta Batávie vlastně je. Jestli vůbec existuje. Takže… ano existuje, vlastně existovala. Je to dřívější, (1619 - 1942), název Jakarty.

Historie města a jeho názvu je dlouhá a docela zajímavá. Pozůstatky jsou zde viditelné dodnes.

Přístav Sunda Kalapa vznikl už ve 12. st. KALAPA byl první název. 22. června 1527 ovládl město vládce sultanátu Bantam. Mění název na JAYAKARTA. Toto datum je oficiálně považováno za datum vzniku města. Roku 1619 se k moci dostávají Nizozemci. Opět změna v názvu. Tentokráte BATÁVIE. A nakonec roku 1942 nastupují Japonci. Ti mění název, na dnešní, JAKARTU. Po vzniku samostatného státu Indonésie, v roce 1949, se Jakarta stává hlavním městem.

Cesta vlakem z Bandung trvá jenom 3,5 hodiny. Přesto volíme tu nejlepší třídu. Po jejich „Eksekutif“. Je to paráda. Sklápěcí opěradla, polštářek. To se to spí. Vlastně jsme vyzkoušeli všechny možnosti. „Ekonomi“, „Bisnis“, „Eksekutifů“. V tomto pořadí byly i pohodlné a drahé.

Jakarta je město, kde se nám líbí. Zaujalo nás hned, při cestě ze stanice Gambir, kam jsme dojeli z Bandungu. Do hotelu jdeme totiž přes MERDEKA SQUARE, na kterém se nachází symbol indonéského boje za nezávislost - MONAS (Národní monument). Dokončený v roce 1975.

Nedaleko obdivujeme další dvě stavby. Jsou vlastně jedinečné. Stavebně zajímavé, ale jejich naprostá originalita spočívá v jejich umístění. Jedná se totiž o St. MARY of the ASSUMPTION CATHEDRAL a MASJID ISTIQLAL. Křesťanská katedrála a islámská mešita stojí přímo proti sobě. Bez jakýchkoliv problémů. Nikdo nehrozí pěstí a nevykřikuje urážlivá slova.

MASJID ISTIQLAL je největší mešita v JV Asii. Název lze do češtiny přeložit jako - Mešita nezávislosti. Je pro 120 000 věřících. Dokončena byla v roce 1984.

St. MARY of the ASSUMPTION CATHEDRAL byla dokončena roku 1901. Je sídlem římského katolického arcibiskupa z Jakarty.

Procházíme ulicemi města. Ve starém přístavu Sunda Kalupa založeném v roce 1527 se projíždíme na lodičce, která nás zaveze k budově námořního muzea. Staré město je charakteristické koloniálními stavbami. Dáváme si kafíčko v CAFE BATAVIA, kde jsou stěny vyzdobeny fotkami herců, státníků, sportovců doby minulé i současné. Napříč všemi státy světa.

Náš pobyt v Jakartě a vlastně i v Indonésii končí. Odlétáme do Singapuru. To bude asi darda. Tak už se na to těším. A vy???

Milena Andrle