Brigádou tak zkrášlili dosavadní nevzhlednou část obce, a to za přispění Nadace ČEZ, která výsadbu podpořila příspěvkem v hodnotě 16 700 korun. Informoval i tom manažer nadace Daniel Novák.
Původně kolem dobrohošťské účelové komunikace rostly podle starostky obce Petry Javůrkové pouze náletové dřeviny a celý prostor působil zanedbaně. Zastupitelé se jej proto rozhodli vyčistit a osázet novými stromy původního druhu. „Prostor kolem cesty je nyní daleko estetičtější a pomáhá dotvářet typický ráz naší jihočeské krajiny. Nové stromy navíc komunikaci chrání proti větru a filtrují také hluk a prach z prostředí," uvedla starostka s tím, že novou alej tvoří vysokokmenné švestky.
Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ podle Daniela Nováka obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se již podařilo vysadit zhruba dvě stovky alejí a letos k nim přibudou desítky dalších.
„Stále častěji se setkáváme se zájmem ze strany samotných občanů, kteří si uvědomují blahodárný vliv stromů a při výsadbě často sami pomáhají, podobně jako v Dobrohošti. Těší nás, že nám místní pomohli úspěšně odstartovat letošní další kolo výsadeb," uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.
Správně umístěná zeleň snižuje prašnost i hluk a plní důležitou estetickou funkci. Je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu, tlumit výkyvy teploty i nežádoucí proudění vzduchu. Je významným producentem kyslíku a částečně také vzduch zbavuje škodlivých plynů.