Ceny se příliš nemění

„Máme rekord, druhý běh jsme měli už před měsícem vyprodaný a myslím, že tak do čtrnácti dnů bude plno i na druhém a třetím. My jsme šťastní," pochvaluje si provozovatel Letního dětského tábora Bílá skála Vratislav Ulrich. Radost má i z toho, že přibližně třetina přihlášených jede po doporučení od dalších účastníků. „Co víc si přát?" ptá se.

Rychle ubývající místa hlásí i z tábora, který pořádá Vladimír Zedník v Deštné. Tradice dětských pobytů je tady už víc než dvacet let a letos po přibližně osmi letech se turnusy plní poměrně dobře. „Byli jsme i jen na deseti procentech naplněnosti než před těmi pětadvaceti lety. Teď to vypadá, že to bude lepší," říká. Možné je, že svou roli hrají i ceny, které zůstaly stejné. „Nedá se moc zdražovat, nabídka je tady veliká," vysvětluje Vladimír Zedník. I díky tomu už tady mají volných jen asi patnáct procent míst na prvním běhu a asi polovinu míst na druhém. „Tenisový a fotbalový tábor v první polovině července jsou v podstatě plné, místa zbývají na sportovním táboře," doplnil.

Zhruba z osmdesáti procent mají plno také na táborech, které pořádá jindřichohradecký Dům dětí a mládeže. I tady ceny zůstávají stejné jako loni. „Letos se tábory obsazují rychleji, na některých bězích je ještě volné místo, ale většina už je obsazená a sháníme spíše náhradníky," informoval ředitel domu dětí Vladimír Prokýšek. Jediné, co ho mrzí, je malý zájem o jezdecký tábor, který se pravidelně koná v Otíně. „Zájem tady opadl z roku na rok, nevíme proč," přiznává. Přesto tento druh pobytu pořádají dál s vírou, že se situace opět vylepší.

Příměstské tábory

Jak ale Vladimír Prokýšek zmínil, velký zájem je v poslední době o příměstské tábory. „Já je osobně moc rád nemám, protože to nejsou klasické pobyty. Ale vyhovuje to rodičům," zmínil s tím, že i tady už je kapacita hodně naplněná.

Příměstské tábory se pravidelně konají například v jindřichohradeckém bazénu, kde je již víc než polovina termínů pro letošní prázdniny obsazena. „Máme i rodiče, kteří volají už v lednu. Teď máme místa volná hlavně na srpen," upozornila vedoucí plavecké školy Jitka Cihlová a vyzdvihla, že v bazénu je program zajištěn za každého počasí. Kromě plavání tady na děti čeká třeba výtvarné tvoření.

Dva příměstské tábory organizovali například i v základní škole v Českých Velenicích. Letos se rozhodli uspořádat hned čtyři. „Jeden je již zaplněný, čas na podání přihlášek máme do konce května, takže uvidíme," oznámil ředitel Oldřich Kučera.

Naopak poprvé mohou děti vyrazit na příměstský tábor třeba do Houbového parku v Roseči. „Chtěli jsme rodičům nabídnout možnost využít služeb příměstského tábora. Děti mohou využívat celý areál parku," uvedla projektová manažerka Ludmila Černocká. I tady už je první běh na začátku července obsazený, na dalších třech ještě volná místa jsou.

Jak říká Vladimír Prokýšek, příměstský tábor může být pro děti i přípravou na ten opravdový: „My se třeba snažíme aspoň jednou vzít děti na naši základnu, kde se seznámí s táborovým životem, a další rok pak třeba jedou na pobytový tábor."

Ceny táborů  - Za 14 dnů na táboře se platí od 4 do 6,5 tisíce korun, příměstský týdenní tábor vyjde na 1500 až 1700 korun.

Co budete dělat o letních prázdninách?

Jakub Reisner, 9 let, Jindřichův Hradec

Těším se, až pojedu s kamarádem Honzou na tábor. Pojedu poprvé, ale strach z toho nemám. A potom asi taky budu spát u tety. Tam budu hlavně doma, už jsem koukal, že tam budu mít počítač, tak budu hlavně na něm. Na to se těším hodně.

Bořek Dvořák, 9 let, Jindřichův Hradec

Budu na třech táborech. Jedu na Tokániště, na skautský a na hokejový. Nejvíc se těším na Tokániště. Už jsem tam byl dvakrát a mám tam i kamarádku. A docela se těším i na hory. Tam pojedeme asi na čtrnáct dnů s bráchou a rodiči.

Adam Hron, 8 let, Jindřichův Hradec

Já se těším, až pojedu na chalupu, až budu běhat s kámošema po vesnici. A chtěl bych docela zkusit i nějaký tábor, ještě jsem na žádném nebyl. Bavily by mě tam ty všelijaké úkoly a taky spaní v chatce nebo ve stanu, to by mi nevadilo.

Alex Plucar, 9 let, Otín

Možná pojedeme do Ostravy a taky pak asi pojedu k babičce. Ale na příští rok už jsme se domluvili s kamarády, že společně pojedeme někam na tábor. Kluci jedou už teď. Já bych to možná taky rád zkusil už letos, bavily by mě táboráky.

Petra Lejtnarová