To každoročně uděluje Sdružení českých spotřebitelů na základě vlastních šetření
i návrhů místních samospráv.

„Když nás oslovili ohledně zisku ocenění, tak jsme původně mysleli, že je to sranda. My jsme tehdy vůbec netušili, že něco takového probíhá. Když jsme ale slyšeli, že oceňované navrhuje živnostenský úřad nebo hospodářská kontrola, tak je to podle nás úžasné
a jsme za to ocenění velice rádi," řekli krátce po přebrání diplomu manželé Kalkušovi, kteří v Českém Krumlově provozují výrobnu karamelu. K tomu se dle slov Vaška Kalkuše dostali manželé zhruba před třemi lety. „My jsme si roky dělali karamel jako sladidlo, nebo jsme jej rozdávali kamarádům jako dárky, až z toho nakonec tak nějak vyplynulo, že je to tady na jihu díra na trhu, tak jsme se do toho pustili," zavzpomínal Vašek Kalkuš na počátky svého podnikání. „Stálými dotazy nás kamarádi v podstatě vyprovokovali 
k výrobě," dodala Irena Kalkušová 
s tím, že v současné době kromě karamelových lízátek, cukrkandlu dělají ještě karamel s příchutí kávy nebo třeba chilli.

„Slaný chilli karamel vznikl tak, že se nás lidé pořád ptali po slaném karamelu
s tím, že si jej vozí
z Anglie a Francie. Když jsme řekli, že jej nevyrábíme, tak odcházeli s nosem nahoru. A tehdy se projevilo to češství, a tak jsme si řekli, že ho jako Češi také vyrobíme," vzpomínala s úsměvem Irena Kalkušová.

Začátky ovšem nebyly podle jejích slov vůbec jednoduché.

„Ten chilli karamel se povedlo udělat asi až na šestý pokus. To šlo všechno do kanálu, než se povedlo vyladit chutě tak, jak jsme si představovali," vzpomínal s úsměvem Vašek Kalkuš.

Pro ocenění si včera na českobudějovický krajský úřad přijel také majitel minipivovaru Popelín Jaroslav Zeman. Ten titul Spokojený zákazník Jihočeského kraje roku 2016 dostal za svá kvasnicová, nefiltrovaná
a nepasterizovaná piva.

„Dělám celkem čtyři druhy piva, desítku, dvanáctku, polotmavou dvanáctku 
a special světlou třináctku. A na Vánoce ještě vařím nakouřené pivo. To je pivo vyráběné z uzeného sladu, který je navoněný bukovým kouřem," vysvětloval Jaroslav Zeman a doplnil, že ročně v jeho pivovaru vyrobí celkem osmdesát tisíc litrů piva.