V Jindřichově Hradci už měsíc fungují dva byty pro lidi s mentálním postižením.

Dva byty v panelových domech tady pro lidi s mentálním postižením připravilo občanské sdružení Proutek sídlící v Plasné u Kardašovy Řečice.

Chráněné bydlení je velmi podobné běžné domácnosti. Jeho cílem je umožnit lidem s handicapem žít běžný život. V praxi to znamená, že se sami starají o nákupy, vaření, úklid a další chod. Těmto lidem poskytují podporu asistenti. Ti jim mají pomáhat v tom, co sami nezvládají a podporují je, aby se naučili co nejvíce věcí potřebných v běžném životě.
„Přes noc tam zůstávají sami. Asistent je jen na telefonu,“ říká ředitel Proutku Jan Kostečka.

Doplnil, že hlavním partnerem při přípravách projektu bylo Proutku Centrum pohybových a ambulantních sociálních služeb Bobelovka. Zdejší klienti, kteří splňovali kritéria zařazení do chráněného bydlení, měli možnost se do již fungujícího zařízení podívat. Na Jindřichohradecku je další chráněné bydlení pro čtyři osoby pouze v Plasné.

„Zájemci o chráněné bydlení se často ptali, zda si budou moci přivést do bytu návštěvu. Je to pro ně velká změna, protože hlavním principem je osamostatnění se a možnost rozhodování,“ dodal Kostečka.
Chráněné bydlení v Jindřichově Hradci začalo sdružení připravovat už v polovině roku 2007. Potom začalo plánování a také příprava na přechod do chráněného bydlení tak, aby tato změna byla pro obyvatele co možná nejjednodušší. S vybavením bytu pak z velké části pomohli sponzoři z Jindřichova Hradce, Nové Včelnice či Českých Budějovic.

Na začátku dubna se tak mohli na sídliště Vajgar nastěhovat první tři obyvatelé. Další tři „nájemníky“ sdružení teprve hledá. Tentokrát nejen na Bobelovce ale i v jiných zařízeních, která v jindřichohradeckém okrese nabízejí kapacitu 204 míst.

Právě chráněné bydlení by mělo být alternativou k velkým zařízením ústavního typu.