„Jsou přeplněné ordinace, přeplněné čekárny, nemocných je moc," komentovala situaci dačická praktická lékařkaLadislava Fabešová.

Zatím převládají nachlazení a akutní respirační infekce. „Přibývá však průkazně prokázaných chřipek, kdy zejména u hospitalizovaných pacientů dělají přímo vyšetření na vir chřipky," informovala vedoucí oddělení epidemiologie jindřichohradecké pobočky krajské hygienické staniceLenka Weinerová. Zatím převažuje typ A.

Jak dále doplnila, má již jindřichohradecká hygienická stanice hlášený zvýšený počet nemocných, kteří o víkendu navštívili pohotovosti. „Už nám z pohotovostí volali, takže je možné, že onemocnění bude ještě přibývat," upozornila.

Její slova potvrdil i primář urgentního příjmu jindřichohradecké nemocniceFilip Řeřicha. „Lidé přicházejí v desítkách," uvedl s tím, že ale nemůže potvrdit, v kolika případech se jedná o chřipkové onemocnění, nebo o virové či bakteriální.

Jak dodala Lenka Weinerová, na Jindřichohradecku zatím ale nebyla překročena hranice určující epidemii, která činí 1900 nemocných na 100 tisíc obyvatel. „Ve čtvrtém týdnu to bylo u nás 1372, ale například v okrese Český Krumlov jsou již za hranicí dvou tisíc," upřesnila.

Pro toto období jsou podle jejích slov tato čísla docela běžná. „Na tuto dobu je to běžný výskyt, ale samozřejmě jsou i chřipkové sezóny, kdy k tolika případům nedojde," říká vedoucí epidemioložka.

Své o aktuální situaci ví iVěra Kopečnáz Jindřichova Hradce, která byla se svou sedmiletou dcerou na pohotovosti v sobotu. „Malou začaly bolet uši, takže jsme nakonec museli na čištění na sál. Teď máme jít na kontrolu na dětské, takže asi půjdeme hodně brzy ráno, aby tam bylo co nejméně lidí. Bojím se, aby k tomu nechytla ještě něco dalšího. Prý je toho opravdu hodně, bavily se o tom i sestřičky na pohotovosti," vypověděla.

Nejvíc nemocných je podle Lenky Weinerové mezi dětmi do 14 let. Dětská lékařkaPetra Lorencová, která svou ordinaci provozuje v Nové Bystřici a Stráži nad Nežárkou zatím naštěstí tolik pacientů nemá. „Obecně je toho víc a také dřív ve větších městech, takže v Hradci je nemocných víc než u nás. Ale protože sloužím i na tamní pohotovosti, užila jsem si ten nápor také," uvedla.

Sama pacientům radí nejprve onemocnění konzultovat po telefonu. „Nevím, jak je to jinde, ale mě lidé nejdřív volají, což je dobré z hlediska toho, že nemoc dál nešíří, ale také se vyvarují dalšího případného onemocnění,"vysvětlila. Při běžném nachlazení i nekomplikovaném průběhu chřipky je totiž základ pro vyléčení obdobný. „Doporučujeme klid na lůžku, doplňování tekutin a vitamínů a tím právě i zabránění dalšímu šíření," vyjmenovala lékařka.

Svůj vlastní recept na léčbu má asi každý.Marie Misařováz Blažejova doporučuje: „Zázvor, zázvor, zázvor. Nedám na něj dopustit. K tomu lípa, černý bez, skořice."

Chřipka

Jak poznat chřipku od nachlazení?

Chřipka se vyznačuje rychlým nástupem a krátkým trváním, pokud je bez komplikací. Mezi první příznaky patří zimnice, třasavka, prudký vzestup teploty (až 40 stupňů), bolesti svalů a kloubů, může se přidat dráždivý kašel. Pro nachlazení je běžný ucpaný nos, kýchání, bolesti v krku, celková mírná bolest a slabost. Naopak málo se objevují vysoké horečky a bolesti hlavy.

Jak se chřipka šíří?

Chřipku vyvolávají viry, které se přenášejí kapénkovou cestou, především kašlem a kýcháním. Člověk, který chřipkou onemocní, může ostatní nakazit zhruba po dobu osmi dnů.

Je třeba jít k lékaři?

Pokud má chřipka běžný průběh, není ihned nutné jít k lékaři a je dobré vše konzultovat telefonicky. Zabrání se tak i dalšímu šíření nemoci. Chronicky nemocní by se ale s lékařem měli poradit co nejdříve!

Jak chřipku léčit?

Doporučuje se klidový režim na lůžku, vypotit se, doplňovat tekutiny a vitaminy, je možné podávat léky tišící horečku, případně bolest.

Jak chřipce předejít?

Menší náchylnost k nákaze mívají lidé, kteří si udržují dobrý zdravotní stav pravidelným pohybem, cvičením, otužováním a dostatečným přísunem vitaminů. Důležitý je také celkový duševní stav, zejména schopnost odolávat stresovým situacím. Odolnost proti chřipkovým virům je možné také posílit očkováním. Pro to je ale nejvhodnějším obdobím podzim.

Je nebezpečné, pokud chřipku podceníme a neléčíme se?

Přechozená chřipka může způsobit například zánět průdušek nebo ledvin a zápal plic. Může dojít také k poškození srdečního svalu nebo chlopně. U seniorů a chronicky nemocných může v nejhorších případech onemocnění skončit smrtí.

Petra Jouzová