V porovnání s předchozími roky jich sice není tolik, ale právě teplejší počasí a především výkyvy teplot, kdy ráno je kolem šesti stupňů, v poledne i kolem patnácti, na sluníčku i ke dvaceti stupňům, napomáhá k rozvoji kašle nebo rýmy.

„Mírný nárůst počtu nemocných jsme již zaznamenali, ale zcela jistě se nejedná o žádný stav epidemie," ubezpečila vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické staniceJitka Luňáčková.

I proto je podle ní nyní stále vhodná doba na očkování proti chřipce. „Epidemiologická situace je klidná, proto očkování doporučujeme, a to zejména seniorům a dalším rizikovým skupinám," uvedla.

Zájem o očkování stále není ani na Jindřichohradecku příliš velký, což potvrzuje i dačická praktická lékařka pro děti a dorostTamara Hejlová.„Doporučujeme ho všem, především však chronicky nemocným dětem, například s astmatem nebo cukrovkou. Zájem je ale bohužel malý a očkovat se nechávají spíš jednotlivci," hodnotí.

I ona potvrzuje, že počasí uplynulých dnů přispělo k nárůstu pacientů s kašlem a dýchacími obtížemi. „Je sychravo, vlhko, což k těmto onemocněním přispívá. Situace se potom zlepšuje, když začne mrznout a vše promrzne, i když potom registrujeme pacienty, kteří onemocní z prochladnutí," upozornila lékařka.

Příliv pacientů hlásí i lékárny. „Hodně lidí teď chodí s problémy, jako je kašel, škrábání v krku nebo rýma, a berou si hlavně čaje nebo přípravky na kašel a rýmu, kterých je hodně na výběr," říká magistra jindřichohradecké lékárny U JupiteraJana Maříková. Naopak chřipky zatím nezaregistrovali. „Pro vakcíny si ale většinou pacienti nechodí, řeší to rovnou u lékaře," dodala.

Nižší nemocnost oproti předchozím rokům registruje dětská lékařkaPetra Lorencová,která má ordinaci ve Stráži nad Nežárkou a Nové Bystřici. „Nemocnost není tak vysoká. Je docela stabilní počasí, takže nemocných tolik nemám," informovala. I ona právě nyní doporučuje všem svým pacientům nechat se očkovat proti chřipce.

Nárok na očkování hrazené z veřejného zdravotního pojištění však mají jen určité skupiny obyvatel, například senioři nad 65 let, někteří chronicky nemocní, klienti léčeben pro dlouhodobě nemocné a v domovech pro seniory, ale i pracovníci na takových pracovištích.

Většina zdravotních pojišťoven ale každoročně přispívá i těm ostatním. „V letošním roce mohou o příspěvek požádat všichni pojištěnci VZP, kteří očkování proti chřipce nemají hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, a kteří jsou členy Klubu pevného zdraví," uvedl tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovnyOldřich Tichý. Příspěvek dává například i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra nebo Vojenská zdravotní pojišťovna.

Proočkovanost v České republice je i přesto stále nízká. Přitom každý rok zemře na komplikace způsobené chřipkou kolem dvou tisíc nemocných.

Kolik přispívají pojišťovny na očkování proti chřipce?

Petra Jouzová