Trvalé bydliště je ovšem jedna věc, ale to, kde mnozí kandidáti skutečně bydlí, je věc druhá. Mnozí totiž figurují na své oficiální adrese jen papírově a fakticky bydlí zcela jinde.

Zda je to skutečně na překážku, či nikoliv, o tom však rozhodují voliči. Třeba v případě číměřského starosty Petra Šachla, který již od roku 1996 bydlí v Kačlehách, se zdá, že to nikomu nevadí. Má za sebou už několik volebních období a hodlá se o přízeň voličů ucházet i v následujících komunálkách.

„Do Kačleh se jezdím prakticky jen vyspat, jinak celé dny trávím v Číměři. Mám zde trvalý pobyt, platím v obci nemalé daně, práce pro obec mě baví a myslím, že je tu stále co dělat. Lidé mě volí a za celou tu dobu jsem neměl na pozici starosty protikandidáta," tvrdí Petr Šachl, který je jedním z nejdéle působících starostů v regionu.

Také jindřichohradecká zastupitelka Vendula Voráčková (Kroupová) se ve městě nad Vajgarem většinou příliš neohřeje. Vlastní totiž psí hotel v sedmnáct kilometrů vzdáleném Kunžaku. „Je jasné, že když mám v hotelu psy, tak tam musím i spát," říká komunistka, která se v minulém volebním období proslavila spíše než pravidelnou docházkou na jednání zastupitelů, jíž měla z devětadvacetičlenného sboru vůbec nejhorší, svými odvážnými erotickými fotografiemi umístěnými na veřejné sociální síti.

Zda se příští čtyři roky vysoké míře absentérství vyhne, nedokáže prý v tuto chvíli říct. „Za dva měsíce rodím, takže nemůžu předvídat, jak se vše vyvine. To si člověk nenaplánuje a nikdo třeba také neví, jestli ho nesrazí auto," konstatovala suše. V čem ale jasno má, je to, proč se vlastně o křeslo zastupitelky uchází. „Protože se mi chce," odpovídá lakonicky.

Několik kilometrů od Hradce bydlí i Tomáš Blábolil, muž, který se netají svými starostenskými ambicemi. Jednička kandidátky ODS má sice trvalý pobyt hlášený v místní části Radouňka, ale bydlí na své usedlosti v Bílé u Číměře.

„V Radouňce máme rodinný dům, kde máme i trvalé bydliště, ale v současné době bydlíme s rodinou v našem domě v obci Bílá," uvedl nedávno bez skrupulí v rozhovoru pro jedno lokální periodikum.

Při pohledu na kandidátní listinu dačické KSČM vyskočí u kandidáta na sedmém místě bydliště Nová Ves nad Lužnicí. To však ještě nemusí nic znamenat. Podle tajemníka dačického městského úřadu Karla Macků je podle volebního zákona důležité trvalé bydliště v den voleb. Jak ujistil lídr dačických komunistů Vlastislav Švec, kandidát žije v Dačicích a prý slíbil, že do voleb to dá do pořádku.

Také současný místostarosta Dačic Jan Bartošek byl v uplynulém volebním období terčem kritiky ze strany opozice. Jeden zastupitel dokonce téměř pravidelně žádal o odvolání Jana Bartoška kvůli tomu, že si účelově změnil trvalé bydliště z obce na Studensku. Návrh nikdy neprošel. Jak místostarosta a dnes i místopředseda poslanecké sněmovny Deníku již v minulosti sdělil, v Dačicích vlastní byt a má zde trvalé bydliště.