Stát nás natolik nedotuje, abychom se nesnažili v rámci mezí zákona z plátcovství DPH vybruslit, míní starosta Chýnova na Táborsku Pavel Eybert. Chce kvůli tomu sloučit technické služby s bytovým družstvem.

Od roku 2010 začne platit nařízení, kdy se jakékoli nájmy stanou předmětem DPH. Mnoho obcí tak překročí magický milion korun a stanou se jejími plátci. Času je málo, neboť příští rok už bude pro zhodnocení výsledků hospodaření určující.

Ve finále by totiž daň opět zaplatili občané. „Činnosti obce se dělí na ‚bohulibé‘ a ekonomické. A z té ekonomické musí, pokud je obec plátcem, odvádět státu DPH,“ objasnil táborský daňový poradce Bohumír Kaňka.


Zdražit, či vybrat?

O tuto daň však musí buď službu zdražit, nebo daň hradit z vlastního rozpočtu.

„Při stejném objemu rozpočtu bychom museli udělat méně prací, protože část peněz by spolkla DPH,“ naznačil starosta Eybert.

V úvahu by mohlo přijít i například zdražení ceny vodného, aby se peníze na zaplacení DPH v rozpočtu našly. Prostředky, za které by mohla radnice velebit město, by se ale vrátily státu .

„Vím o některých městech v rámci kraje, která dobrovolně do systému daně z přidané hodnoty vstoupila. Kadoročně teď i v řádech statisíců vyčíslují objem DPH, který jsou nuceni státu odvést,“ podotkl daňový poradce.

Sloučením Chýnovské majetkové a Místního hospodářství města Chýnova tak zůstanou peníze na jednom místě a již se nebudou přelévat přes městskou pokladnu. „Tímto se snažíme najít způsob, jak legálně provozovat činnost bez povinnosti odvádět celou DPH a současně jen částečně nárokovat daň na vstupu,“ shrnul starosta.


Účetní navíc

Dalším nákladem pro město by v souvislosti s plátcovstvím bylo zaplacení další pracovní síly.

„Související agenda je tak náročná, že naše účetní by ji už nezajistila,“ řekl Eybert.

Do konce roku mají ale Chýnovští co dělat. „Budou se muset předělat smlouvy s dodavateli i se zaměstnanci. Vyhotovit se musí i nová zřizovací smlouva,“ připustil Eybert.


Propouštění nehrozí

Fúze ale rozhodně neohrozí žádného ze zaměstnanců.
„Pracovní místa zůstanou zachována v plném rozsahu. Nebude muset odejít nikdo, pokud on sám nebude chtít,“ ubezpečil starosta.

Změna v legislativě se bude týkat většiny obcí na Táborsku. „Pro ty malé ale bude nakonec mnohdy jednodušší stát se plátcem než složitě zakládat s. r. o. a zajišťovat fundovaně jejich činnost,“ upozornil Kaňka.