„V podstatě celá sezona školních zájezdů odpadla, což jsme znatelně pocítili,“ zmínil s tím, že jde asi o třetinu roční návštěvnosti. Odpadla i většina návštěv ze strany cizinců. „Častými návštěvníky jsou Holanďané, Rakušané, Němci i Angličané,“ osvětlil.

Koronavirus měl dle jeho mínění pozitivní vliv na přírodu kolem krasu. „U nás rostou vzácné orchideje, letos v mnohem větším množství,“ upřesnil s tím, že jde především kruštíky a okrotice. Volný čas zaměstnanci správy využili k renovaci zázemí jeskyně. „Zvládli jsme spoustu věcí, na které by v běžném provozu nebyl prostor. Udělali jsme kompletní rekonstrukci ochranného zábradlí v povrchovém areálu, vymalovali a opravili veřejné WC,“ popsal. Velkým přínosem je i nové řešení odvodnění výstupu z jeskyně. „Zásadně jsme vylepšili opatření proti přívalovým srážkovým vodám. Lépe jsme tak ochránili nejen vodní zdroj, ale i zvýšili bezpečnost návštěvníků,“ zmínil s tím, že dříve voda tekla po schodišti a mohlo dojít k úrazu.

POSTAVÍ NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM

Pacova a Kladrubská hora, které se nachází nedaleko patří mezi zajímavé mykologické lokality. „Roste tu velké množství druhů hub vázaných na vápenec a místní horniny, některé z nich se vyskytují na červeném seznamu,“ podotkl s tím, že jednotlivé plodnice se stanou díky unikátní metodě sušení mrazem také součástí stálé expozice, která má vzniknout v novém návštěvnickém centru. To se začne stavět na podzim a vyjde řádově na několik milionů korun. „Aktuálně je uzavřené výběrové řízení na stavební dozor ze strany investora a uzavírá se výběrové řízení na zhotovitele,“ upřesnil Krejča.

Z programu:
Gongy v jeskyni - V pátek 31. července od 19 hodin
Koncert s planetárními gongy Mars a Venuše, který zazní do ticha Chýnovské jeskyně, je oslavou keltského svátku Lughnasad. Trvá 45 minut a je pouze na stání. K dispozici je omezený počet vstupenek.
Koncerty Jaroslava Svěceného - V pátek 4. září od 19 hodin a 20.30 hodin Již tradiční setkání s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným se v letošním roce uskuteční první víkend v září, mistr zahraje dvakrát. Lístky je nutné rezervovat dopředu telefonicky či prostřednictvím emailu jeskyně, kapacita je omezena.
Mezinárodní noc pro netopýry - V pátek 11. září v 19 hodin Mezinárodní (dříve evropská) noc pro netopýry je osvětová akce zaměřená na ochranu netopýrů. V naší republice se přednášky s ukázkami konají asi v 50 lokalitách, jednou z nich je Chýnovská jeskyně. Účastníci mají možnost se seznámit se životem netopýrů, s možnostmi jejich ochrany i vědeckým výzkumem. Nechybí ani zábavné soutěže pro děti.

Díky výstavbě by mělo vzniknout zázemí pro návštěvníky jeskyně a nejen to. Vnitřní prostory budou součásti prohlídky. „Uvnitř budou geologická a mineralogická expozice, exponáty z našich sbírek jako jsou krápníkové útvary, historie těžby vápence, leštěné horniny a mnohé další,“ prozradil zástupce vedoucího Správy Chýnovské jeskyně.

Jeníček, třiadvacetiletý koňský senior dostal ránu podle majitelky Jany Trnkové do slabin nedaleko kyčle v pátek 10. července odpoledne.
OBRAZEM: Policisté hledají střelce. Broky zranil několik koní v Zálší

Mimo přírodní krásy lze do jeskyní vyrazit také na jednu z akcí, které se zde pravidelně konají. V červenci půjde o Gongy v jeskyni, v září na koncerty houslisty Jaroslava Svěceného či populárně-naučnou Mezinárodní noc pro netopýry. V blízkosti jeskyně si lze prohlédnout i historické vyřezávané včelíny tzv. kláty, které zde vybudoval bývalý majitel jeskyně Václav Rothbauer. Ten se zásadním způsobem podílel na zpřístupnění jeskyně, a to nejen díky schodům a mostkům.

Zatopené prostory Chýnovské jeskyně jsou hluboké 45 metrů. Délka prohlídkové trasy je 260 metrů a má převýšení 42 metrů, prohlídka průměrně trvá 45 minut a návštěvníci při ní zdolají na 330 schodů.
Jeskyně byla objevena v roce 1863 při těžbě vápence a od roku 1868 je první veřejnosti přístupnou jeskyní na území Čech a Moravy.
Postrádá klasickou krápníkovou výzdobu, je naopak unikátní zbarvením stěn a stropů.
Zimují v ní netopýři několika druhů (velký, vodní, ušatý, černý), dominantním druhem Chýnovské jeskyně je netopýr řasnatý. Ve výstupních chodbách našel útočiště také pavouk – křižák temnostní. V jeskyni žije také řada bezobratlých živočichů.
Je národní přírodní památkou zařazenou do evropské sítě chráněných území soustavy Natura 2000, uvnitř je teplota kolem 8 stupňů Celsia.
'Chýnov je na pitné vodě z jeskyně v podstatě závislý. První vodovod zde vybudoval již Jakub Krčín z Jelčan, který vodu z vývěru v Rutici přivedl do Chýnova otevřenou stokou.