Jak upozornil tajemník jindřichohradeckého městského úřadu Karel Přibyl, nejedná se o žádnou svévoli.

„Hlavně na Silvestra je tu ten problém, že všechny pokladny musíme podle zákona o účetnictví vynulovat a odvést z nich hotovost. Banky ale většinou fungují pouze do oběda," vysvětlil Karel Přibyl.

Doplnil, že z tohoto důvodu nebude poslední den v roce úředním ani na pracovištích, na nichž jindy je, jako je například Czech point, neboť by nebylo možné vybrat za jednotlivé úkony poplatek. Provozní doba úřadu pak bude do 12 hodin.

Úředním dnem naopak zůstane středa před Štědrým dnem, ovšem s pátečním režimem a úřední hodiny budou jen do 13.30 hodin.

Také v Třeboni bude středa 23. prosince úředním dnem, ovšem, jak upřesnila tisková mluvčí Jitka Bednářová, otevřeno bude pouze od 8 do 13 hodin. Také na Silvestra čekají třeboňský úřad změny. Úředníci sice budou k dispozici od 8 do 12 hodin, ale pokladny se uzavřou již v 10 hodin, aby z nich bylo možné odvést hotovost.

Úplně zavřený bude poslední prosincový den městský úřad v Dačicích. 23. a 30. prosince budou úřední hodiny do 15 hodin, ale jak poznamenal dačický tajemník Zdislav Páral, musí lidé počítat s tím, že den před Silvestrem bude možné vybírat hotové peníze za poplatky jen zhruba do 14 hodin.

Všechny městské úřady navíc čeká odstávka systému pro žádosti o občanské průkazy a pasy, která je naplánovaná od 24. do 31. prosince. Posledním dnem, kdy si tedy lze tyto doklady vyřídit, zůstává středa před Vánoci, v tento den si lze také naposledy vyzvednout již vyrobený pas či občanku.

Pokud se však rozhodnete na poslední chvíli vydat na zahraniční dovolenou, zcela ztraceni nebudete.

„V době odstávky bude možné požádat o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti jeden měsíc, za jehož vydání nebude vybírán správní poplatek," uklidnila tisková mluvčí jindřichohradecké radnice Karolína Průšová.